Лидерите на 136 държави от целия свят се събраха на 74-та сесия на Генералната асамблея на ООН, която се провежда в Ню Йорк.

Опасните климатични промени, страстите около Брекзит, нарастващото напрежение в Близкия изток – това са само част от темите, които ще бъдат засегнати на срещата.

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Около 60 държави се включиха в срещата за климата в понеделник, само три дни, след като милиони млади хора от целия свят излязоха по улиците, за да поискат по-сериозни мерки за справянето с глобалното затопляне.

За съжаление, по-малко от половината държави, които присъстват на Генералната асамблея се включиха в дискусиите.

Американският президент Доналд Тръмп и бразилският му колега Болсонаро, са сред държавните ръководители, които публично оспорват климатичните промени и отказват да предприемат каквито и да било мерки в тази посока.

Грета Тунберг
на снимката: Грета Тунберг

Шведската активистка Грета Тунберг, която е само на 15 години, държа изключително емоционална реч.

„Всичко това е грешно. Не би трябвало да съм тук. Трябва да съм обратно в училище от другата страна на океана, но вие продължавате да идвате при нас младите хора за надежда. Как смеете“, каза тя и допълни: „Откраднахте мечтите ми и детството ми с празните си думи.“

Тръмп, който не бе предвидено да участва в срещата, изненадващо се появи за няколко минути, преди да бъде домакин на друго събитие в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посветено на религиозната свобода. Появата му обаче отново предизвика смут с поредния гаф.

ИРАН И НАПРЕЖЕНИЕТО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

След атаките по саудитските петролни рафинерии, за които САЩ обвинява Иран, всички погледи ще бъдат насочени към решаването на този конфликт.

Иран отрича участието си в атаките, за които отговорност поеха йеменските хути – група, която се бори срещу саудтиския съюз в Йеменската гражданска война.

Надеждите, че Тръмп и Рохани ще се срещнат в рамките на Генералната асамблея, безвъзвратно умряха.

„Срещата между президента Тръмп и президента Рохани не е заложена в програмата. Приоритетно ще се обсъжда дали може да се намери начин за деескалация на напрежението, с помощта на различни държави”, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Хасан Рохани
на снимката: президентът на Иран Хасан Рохани

Франция оглави европейските усилия за овладяване на напрежението между Вашингтон и Техеран. Но тези усилия са в застой, тъй като Иран намали ангажиментите си по ядрената сделка от 2015г., а САЩ отказват да смекчат санкциите, които душат иранската икономика.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с британския премиер Борис Джонсън и германския канцлер Ангела Меркел, чиито държави също са част от иранското споразумение, както и с Тръмп, и с Рухани.

Иранският лидер заяви миналата седмица, че ще представи пред ООН план за създаване на сигурна зона в Персийския залив, без да даде допълнителни подробности.

САНКЦИИТЕ ЗА ВЕНЕЦУЕЛА

Венецуелската опозиция планира поредица от събития в кулоарите на Генералната асамблея на ООН, за да привлече вниманието към ситуацията във Венецуела.

С подкрепата на Вашингтон и други държави от Латинска Америка, опозицията иска европейските държави да наложат по-целенасочени санкции срещу правителството на Мадуро.

ЕС също ще бъде подложен на натиск да прекрати финансовите транзакции, извършвани от европейските институции, както и незаконната търговия със злато, заяви говорител на опозицията.

Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Повечето западни държави смятат президента Николас Мадуро за нелегитимен, заявявайки, че той е осигурил втория си мандат чрез манипулиран вот.

Противникът му Хуан Гуайдо ръководеше неуспешното въстание през април срещу Мадуро, който е обвинен в нарушаване на човешките права и за настъпването на икономически срив в страната, подтикнал милиони да избягат.

Мадуро няма да присъства на Общото събрание на ООН, но заяви, че двама негови пратеници ще бъдат там, за да денонсират американските санкции.

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА БРЕКЗИТ

Британският премиер Борис Джонсън, който обеща да извади Великобритания от ЕС до 31 октомври, със или без сделка, ще се срещне с лидерите на общността в кулоарите на Генералната асамблея, включително с германския канцлер Ангела Меркел.

Той вече разговаря с председателя на ЕС Доналд Туск, но срещата им беше абсолютно безрезултатна.

Борис Джонсън
на снимката: британският премиер Борис Джонсън

Джонсън каза, че макар да е постигнат „голям напредък“ откакто той встъпи в длъжност през юли, след като лидерите на ЕС признаха, че споразумението за оттегляне, постигнато с предшественика му, трябва да бъде променено, „очевидно все още има пропуски и все още трудности“.

И двете страни остават разделени заради желанието на Лондон да премахне ирландската граница „бекстоп“ от сделката за развод.

предишна статия„Дойче веле“: В Турция смятат, че сделката с „Фолксваген“ е сигурна
следваща статияВ куклено шоу Путин е представен с татуировка на корема с надпис „гангстерски живот“