Начало България Надежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на...

Надежда Цекулова само за ДЕБАТИ.БГ: Къде стои частната болница в плановете на държавата за развитие на педиатричната грижа?

39
Надежда Цекулова

Идеята за частна болница с педиатрично отделение наречена „Мама и аз“ беше одобрена от правителството и се оказа съвсем нов проект, който не беше известен до момента.

Това разкри Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница.

„Проектът, представен от Министерския съвет, всъщност е трети, напълно нов проект, за който не знаехме преди, че съществува, с изненадата ни насрочена след обявяването на одобрението му от Министерския съвет“, сподели Цекулова в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

Тя поясни, че това решение беше взето без предварителна информация на случая.

„Имаме познание за предишни инвестиционни планове на този инвеститор преди две години, отнасящи се до София, тъй като той вече притежава болници в други градове на страната. За София бяха обявени планове за многопрофилна болница с над 500 легла в Казичене и детска болница с около 400 легла в кв. „Дианабад“”, добави тя.

„Трудно ми е да кажа дали моментът за това решение е специално избран, или просто се случи по случайност преди празничните дни, в началото на управлението на служебното правителство. Не вярвам в съвпадения в политиката, но трябва да се има предвид възможността за случайности“, уточни още Цекулова.

Според нея основният проблем с частната болница е привличането на персонал от вече засегнатата здравна система, която вече има недостиг на кадри.

„Когато става въпрос за медицински заведения, ситуацията е по-сложна и промените в съществуващите екипи в педиатричните клиники могат да застрашат достъпа на децата до качествена медицинска грижа. Това е сериозен и сложен проблем. Затова аргументите като „Вие не искате лекарите да получават високи заплати в частните болници, това е комунизъм“ са неуместни“, допълни тя.

„Къде е местоположението на тази болница в стратегията за развитие на педиатричната грижа на държавата е едно от въпросите, които ние отправяме. Понеже на него нямаме отговор“, сподели Надежда Цекулова.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияВижте прогнозите за икономическия растеж на България и инфлацията
следваща статияГърците са сред най-работливите в ЕС. Въвеждат 6-дневна работна седмица