Начало Любопитно Наближава Часът на Земята: WWF призовава за живот в хармония с природата

Наближава Часът на Земята: WWF призовава за живот в хармония с природата

44
Часът на Земята

С приближаването на Часа на Земята, който ще се отбележи на 23 март, организацията за опазване на природата WWF повтаря призива си за съвместно съществуване с природата. Кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“ се фокусира върху неизбежната връзка между хората и околната среда, която през хилядолетия поддържа развитието на човешките цивилизации.

Според учените екосистемите на природата осигуряват живота на Земята, като предоставят услуги на стойност от 125 трилиона долара годишно, посочват от организацията. За да можем да се възползваме от ресурсите на природата, трябва да я опазваме и да се адаптираме към спецификите й. Живеем ли по-близо до природата, толкова сме по-задължени да се приспособяваме към нея, припомнят от WWF. Това се отнася особено за жителите на планинските области у нас. За много хора в отдалечените райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина срещите с мечки са почти всекидневие, коментират от организацията.

Живот до кафявите мечки

Пролетта и началото на лятото са периодите на размножаване на мечките. През това време големите мъжки прогонват младите животни и майките с малки мечета от централните части на техните местообитания към периферията. Така те спускат от високите райони на планините и влизат в околностите на населените места. Когато вече са близо до хората, животните се привличат от леснодостъпната храна в дворовете, обясняват специалистите. През края на лятото и есента мечките се хранят по-интензивно, за да съберат мазнини, които да ги подхранят по време на зимния си сън. Поради климатичните промени и все по-ограничените хранителни източници, късно есента мечките започват да напускат традиционните си местообитания в търсене на плодове и мед в овощните градини и пчелините на местните хора, допълват от WWF.

„Една от приоритетните цели на WWF е да предотвратява потенциалните конфликти между хората и мечките в районите с най-голямо присъствие на мечки. Това е задачата на нашия Спасителен отряд, който реагира на сигнали за мечки и посещава домове и стопанства, за да даде съвети за тяхната сигурност. Нашето експертно съслужение от биолози и зоолози работи съвместно с кметове, ловци, горски длъжностни лица, погранични полицаи и подробно проучва всеки случай“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програмата „Опазване на видове“ в WWF и член на Спасителния отряд. Отрядът помага на хората да защитават своите овощни градини, обори, пчелини. Един от доказано ефективните методи е изграждането на електрически парци, които са безвредни за животните. Важно е също да се предпазва домашното стадо без наблюдение и без обучени кучета за охрана на стадото, препоръчват експертите. Също така не трябва да се допуска нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни отпадъци и мърша, които могат да привлекат дивите животни. Ефективно е събирането на упадалите плодове в населените места в местообитанията на мечките, за да не ги мамят“, подчертават от WWF.

„Мечките са индикаторен вид, който се намира върху върха на хранителната верига. Състоянието на техните популации отразява състоянието на цялата екосистема. Ако позволим на тези инженери на екосистемата да бъдат изтребени, ще променим средата, в която живеем“, коментира Нада Тошева, ръководител на програмата за опазване на видовете в WWF. Нека не забравяме, че чрез хранителните си навици мечките разнасят семена на растения и диви плодове, помагайки за поддържането на популациите на елените и други видове животни, подчертава тя. Затова кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България, а убийството й без закон се смята за престъпление, споменават експертите.

Специално изненадание за природолюбители

Тази година за първи път в България Часът на Земята ще бъде отбелязан с две благотворителни кинопрожекции на филма „Kung-fu Panda 4“. Прожекциите ще се проведат точно преди Часа на Земята на 23 март – първата в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 часа, а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 часа. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF за подкрепа на техните усилия по спасяване на още мечки-сираци и връщане на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома, отбелязват от природозащитната организация.

Всеки от нас може да стане природозащитник

От близо 20 години WWF работи в България за опазване на местообитанията на дивите животни, които пазят безценните ресурси на природата. Всеки може да се включи в каузата на WWF, като подари час на природата чрез различни дейности, които спазват околната среда. Повече информация можете да намерите тук.

В момента България е четвърта в света и първа в Европа по подарени часове с над хиляда от българите. След Часа на Земята WWF ще изтегли на случаен принцип десет участници в природоохранителните инициативи и те ще получат тематична награда.

предишна статияЕП ще гласува резолюция с призив до средата на годината да има решение за пълното приемане на България и Румъния в Шенген
следваща статияИнспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство