Начало Водещи Музеят „Ван Гог” се сдоби с картина на Мунк

Музеят „Ван Гог” се сдоби с картина на Мунк

1095
Музей

Музеят „Ван Гог” в холандския град Амстердам показа купената наскоро картина, дело на съвременника на Винсент Едвард Мунк. Това е единственият портрет на норвежкия художник в Холандия.

„Портрет на Феликс Ауербах” е рисувана от Мунк през 1906 и е купена за неуточнена сума от частна колекция, съобщи директорът на музея Аксел Рюгер.

„Това е единственият портрет на Мунк в холандска колекция”, обяви сияещият Рюгер докато окачваха картината в музея – точно 74 години след смъртта на Мунк.

Мунк получава поръчка да нарисува известния германски физик Ауербах докато ученият работи като професор в университета в германския град Йена. За картината Мунк получава 500 марки.

Портретът представя самоуверен Ауербах, който гледа спокойно и държи пура на изпълнен с енергия червен фон. Той се смята за един от най-сполучливите портрети на Мунк в началото на 20 в., посочи уредникът на музея Майте ван Дийк.

Мунк е най-известен с картината си „Викът” и черпи голяма част от вдъхновението си от Ван Гог, чиито творби вижда около 1890, но едва ли двамата са се срещали.

„Подобно на Ван Гог, Мунк се стреми към модернизиране на изкуството и двамата показват по пъстър и изразителен начин широко разпространените емоции, откривани в човешкото съществуване”, подчертават от музея.

През 2015 музеят „Ван Гог” показа експозицията „Мунк: Ван Гог” в която бяха подчертани паралелите между двамата.

Другата творба на Мунк, която е в Холандия, е „Две момичета под цъфнало ябълково дърво” – част от колекцията на музея Бойман ван Бойнинген в Ротердам.

Миналата година музеят „Ван Гог” е бил посетен от рекордните 2,26 млн. души, което го прави един от най-посещаваните обекти в страната, каза Рюгер.

предишна статияРумъния ще се кандидатира за домакин на Евроволей 2021
следваща статияСутринта ще е студена, през деня – слънчево