Начало Свят Мрачна прогноза от световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

Мрачна прогноза от световна банка: Електромобилите ще разорят някои държави

1139

Анализаторите на банката Goldman Sachs представиха доклад, който предвижда какви ще бъдат резултатите от увеличаващото се производство на електрически автомобили.

Според него, през 2030 г. се очакват огромни загуби за петролната индустрия, което ще се отрази пагубно на бюджета на някои държави по света, съобщава Automedia.

Експертите са начертали 3 сценария, които са озаглавени „базов”, „хиперсценарий” и „2 градуса по Целзий” (в случая се има предвид затоплянето на климата с 4 градуса до 2100 г.). В първия случая през 2030 г. електромобилите ще бъдат 6,5% от световния автопарк, във втория – 10%, а в третия – 15%.

Според изследването, през 2024 г. потреблението на петролни продукти ще достигне своя пик заради стремително развиващите се пазари, начело с Индия. След това обаче интересът към горивата ще започне рязко да спада.

Едновременно с това броят на електромобилите ще расте, като се очаква през 2030 г. те да достигнат 83 млн. Това е 40 пъти повече от 2016 г., когато колите на ток бяха 2 млн. Решаващо влияние за развитието на електрически транспорт ще окаже стойността на батериите. Сега те струват около 220 долара на киловат/час, но за да може електромобилите да се конкурират със стандартните автомобили, цената трябва да падне до 100 долара.

В сценария, написан от икономистите от Goldman Sachs, се казва, че през 2020 г. един кВт/ч ще струва 165 долара. Само след 5 години тя ще достигне 110 долара, а през 2030 г. вече ще е 75 долара. В случая това предвиждане е според „хиперсценария”, така че има възможни още два варианта.

Всичко това ще удари жестоко петролната промишленост. Цената на барел нефт продължава да пада и през 2030 г. целият отрасъл ще започне да губи по 1,3 трилиона долара на година. Цели 5 години преди това натоварването на заводите за преработка на нефт ще спадне до 81%, което е границата за печалба на компаниите. Под нея те вече са на загуба. През 2030 г. производителите на нефт ще загубят още 9% от пазара, а доходите им ще започнат да спадат с 93 млрд. на година.

От Goldman Sachs предупреждават, че по този начин развитието на електромобилите ще удари сериозно бюджета на държави, много от които разчитат именно на доходите от нефт за икономиката си.

предишна статияCNN: Жертвите на сексуален тормоз имат право да говорят
следваща статияКристиано Роналдо разкри името на четвъртото си дете