Начало Свят Москва поиска от Украйна да предаде шефа на службата за сигурност, Киев...

Москва поиска от Украйна да предаде шефа на службата за сигурност, Киев отвърна: „Това е цинизъм“

69
Кремъл

Според световните агенции, Русия поиска от Украйна ареста и екстрадиция на лица, свързани с терористични актове като този, извършен през февруари 2022 г. на кримската територия.

Руското министерство на външните работи заяви, че изисква предаването на ръководителя на украинската служба за сигурност и други лица, отговорни за терористичните актове. Между тях е и Васил Малюк, който призна, че неговата служба стои зад атаките, имащи за цел моста, свързващ Крим с Русия.

Русия призовава Украйна да спре подкрепата си за тероризма, да предаде виновните и да компенсира жертвите. В противен случай, ще последват действия съгласно международното право.

Инцидентът в концертната зала в Подмосковието съсипа живота на 144 души и рани още 360. „Ислямска държава – Хорасан“ пое отговорност за атаката, макар че американски разузнавателни служби свързаха нападението с афганистанския клон на ИД.

Руските следователи са установили свързаност между участниците в атаката и украински националисти. Въпреки това, Украйна отрича всякаква връзка с инцидента.

Службата за сигурност на Украйна отхвърля руските искания като безстойни и цинични, особено като се има предвид международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Очаква се, че разследването за терористичната атака ще продължи в бъдеще, като Русия продължава да настоява за предаването на отговорните лица.

Още международни новини – четете тук