Начало Водещи Ето какво ще се случи, ако Главчев не успее да състави служебен...

Ето какво ще се случи, ако Главчев не успее да състави служебен кабинет

84
Димитър Главчев
На снимката: Димитър Главчев

Няма срок по Конституция, в който да се представи структура и състав на Министерския съвет от номинирания за служебен министър-председател, но едноседмичният срок, който е установил президентът, е необходимо да се спази. Това пред Дарик преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

На въпроса какво ще стане, ако Димитър Главчев не успее да създаде правителство, според конституционния експерт – нищо фатално.

Изпълнителната власт ще бъде упражнявана от правителството в оставка на акад. Николай Денков и дори и да няма избрано служебно правителство, това не е оправдание да не могат да се организира избори, посочи Колев.

“Ако приемем, че изборите за Европейски парламент са на 9 юни, изкарваме от 9 юни два месеца и стигаме до датата 9 април. По Изборния кодекс е двумесечен срок и там няма практически възможността да се организират в по-кратък срок”, каза Колев.

По думите му основната цел е не да се състави служебно правителство, а да се провокират нови парламентарни избори, “на които суверенът да успее да конфигурира ново парламентарно мнозинство, което да излъчи ново редовно правителство”.

Във връзка с образуваните по искания на президента Румен Радев и на 48 депутати конституционни дела, свързани с поправките в основния закон, приети от 49-ото НС на 20 декември м. г., Колев коментира:

“Към тази дата Конституционният съд няма да се произнесе с решение. Към момента тече все още срокът, в който лицата, към които КС се е отнесъл, следва да депозират становище по внесените искания за обявяване на противоконституционни част от разпоредбите. Така или иначе, КС няма да се произнесе в този срок. Отделно стои въпросът за това, как следва да се подходи и ако евентуално КС прогласи противоконституционност на някои от измененията, кои от текстовете следва да се приложат. Имаме нееднозначно мнение в доктрината – някои считат, че се възстановява предишното конституционно положение, други считат, че имаме нормативно установен пропуск”.

предишна статияМосква поиска от Украйна да предаде шефа на службата за сигурност, Киев отвърна: „Това е цинизъм“
следваща статияВ четвъртък продължават преговорите между Белград и Прищина, заяви специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак