Начало Свят „Монд“: Въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от „Банката на Палестина“

„Монд“: Въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от „Банката на Палестина“

34
Палестина
Снимка: БТА

Въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от банковата институция „Банката на Палестина“, според френското издание „Монд“. Това се случи в средата на миналия месец, съобщи БТА.

Според документ, доставен от „Банката на Палестина“ на някои международни партньори, банковият клон в град Газа бил обект на обир.

На 16 април служители установили, че в тавана на помещението със сейфовете е пробита дупка и е открадната сума в израелски шекели, на стойност 2,8 милиона евро. При този обир били откраднати касите с пари, предназначени за зареждане на банкоматите.

На следващия ден въоръжени групи с експлозиви отново атакували банковия клон и взривили циментовия сейф, излят предния ден, за да защити парите. Те откраднали три каси с пари, сумата на различни валути е равна на 29 милиона евро.

Следващия ден втори клон на банката е бил атакуван от отряд въоръжени мъже, които се представили като представители на най-висшите власти на Газа, наричани „Хамас“. Те убрали израелски шекели на стойност 33,6 милиона евро.

Израелската армия е конфискувала голяма сума пари, принадлежащи на „Банката на Палестина“, в анклава. Според информации на „Монд“, френското издание цитира и израелски медии, които съобщават за конфискувана сума от няколко десетки милиона долара във връзка с операцията срещу „Хамас“.

Вестникът описва и затрудненията на „Банката на Палестина“ да укрие парите си и проблемите, които жителите на Газа срещат при сдобиване на пари в брой.

В Газа работят само два банкомата – в Рафах и Деир ал Балах, когато има електричество там. Освен това въоръжени мъже изчакват хората, изтеглящи пари от банкоматите, и ги изнудват за процент от сумата. Тези сцени се засичат на камерите на банкоматите, съобщава „Монд“.

Прочетете още новини от деня тук

предишна статия„Монд“: Въоръжени групи са откраднали 66 милиона евро от „Банката на Палестина“
следваща статияДеца и родители боядисваха великденски яйца в манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали