Начало Новини МОЛДПРЕС: Молдова представи проекти за енергийни връзки с Украйна и Румъния на...

МОЛДПРЕС: Молдова представи проекти за енергийни връзки с Украйна и Румъния на срещата на върха на инициативата "Три морета"

59
МОЛДПРЕС: Молдова представи проекти за енергийни връзки с Украйна и Румъния на срещата на върха на инициативата "Три морета"

Три проекта за енергийни връзки с Украйна и Румъния бяха представени от Молдова на срещата на върха във Вилнюс днес на Инициативата „Три морета“, която обединява 13 държави, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Според министерството на енергетиката на Молдова трите проекта, представени от страната, ще имат голямо регионално въздействие и са предложени за финансиране и изпълнение чрез инструментите, налични в рамките на „Три морета“.

Проектите са насочени към подобряване на регионалните междусистемни връзки, увеличаване на капацитета на междусистемните връзки на вертикалния коридор по Трансбалканския газов маршрут и разработване на проекти, посветени на производството на зелен водород с използване на възобновяеми енергийни източници.

„Изпълнението на тези проекти ще укрепи енергийната сигурност, ще осигури устойчиво развитие и ще намали въздействието върху околната среда в региона на Централна и Източна Европа“, заявиха от молдовското министерство на енергетиката.

Република Молдова стана асоциирана държава участник в инициативата „Три морета“ през септември 2023 г, припомня МОЛДПРЕС.

(Тази новина се публикува по споразумение между БТА и МОЛДПРЕС)

предишна статияЕмануил Йорданов за ДЕБАТИ: Опитът да се сложи ред в държавата не се е харесал на доста хора и резултатът е видим
следваща статияБлинкън разговаря с външните министри на Турция, Китай, Саудитска Арабия и Израел относно рисковете от ескалация в Близкия изток и иранските заплахи