Начало Водещи Мозъчен имплант подобрява паметта в първи тестове с доброволци

Мозъчен имплант подобрява паметта в първи тестове с доброволци

1182

Целта на някои футуристи като Илон Мъск е мозъците ни да бъдат свързани с компютри и по този начин мисловният ни капацитет да се увеличи многократно. Разбира се, не само Мъск работи по подобна джаджа. Учени от Университета в Южна Калифорния са направили първите тестове на имплант, който изглежда подобрява паметта у хората. Откритието е направено след тестове с двадесет доброволци, съобщава Smartnews.

Важно е да отбележим първо, че доброволците са получавали електрическа стимулация за лекуване на епилепсия, така че не е била необходима допълнителна интервенция за поставяне на импланта.

За да разберат как подобна технология влияе на мозъка, екипът първо е събрал данни за мозъчната активност на доброволците, докато те се учат. След това същите области на мозъка, които са били активни по време на ученето, са били стимулирани с помощта на импланта. Опитът се е състоял от просто упражнение за подобряване на краткосрочната памет. Резултатът от него пък е явно увеличаване паметта на тестовите субекти.

Имплантът работи така: когато човек получи стимул от външен източник, редица електрически сигнали пътуват през хипокампуса — частта от мозъка, която отговаря за паметта. Когато преминат през импланта, той ги преобразува и те се изпращат към дяла с дългосрочната памет.

Всичко това не означава обаче, че учените знаят точно какво се случва при преминаването на сигналите през импланта. Изследователите описват процеса като все едно да превеждате точно от испански на френски, без да говорите нито един от двата езика.

Подобна технология би могла да има невероятни приложения при хора с проблеми с дългосрочната памет, като да речем страдащи от болестта на Алцхаймер. Работата си учените от Университета в Южна Калифорния представиха по време на сбирка на Сдружението по невронаука (Society of Neuroscience) във Вашингтон миналия уикенд.

предишна статияВъоръжените сили на Русия са 1.9 милиона души
следваща статияНаучиха робот да прави задно салто (ВИДЕО)