Начало Водещи Може ли Педро Санчес да бъде следващият председател на Европейския съвет

Може ли Педро Санчес да бъде следващият председател на Европейския съвет

84
Педро Санчес
на снимката: Педро Санчес

Може ли Педро Санчес, испанският министър-председател с прякор „Г-н Красавец“, да бъде следващият председател на Европейския съвет? Това се питат европейски служители и дипломати след изненадващото съобщение на Санчес, че обмисля да подаде оставка като ръководител на испанското правителство. Новината предизвика трескави спекулации относно политическото бъдеще на Испания, както и шансовете на Санчес да спечели висш пост в Брюксел.

В изненадващо писмо от четири страници испанският премиер изрази раздразнението си от постоянните атаки на десницата срещу семейството му. Екстремният характер на нападките са го накарали да се замисли дали ръководенето на страната си струва неприятностите:

„Имам нужда от време, за да помисля. Спешно трябва да отговоря на въпрос, който не спирам да си задавам: Струва ли си да остана на поста, въпреки оклеветяването от страна на десните и крайнодесните?“, каза Санчес.

Брюксел се подготвя да разпредели най-високопоставените длъжности в ЕС след изборите за Европейски парламент през юни. Политическите партии, които получат най-много гласове, ще изложат претенциите си към ръководството на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент.

Социалистите, които вероятно ще останат втората по големина група в парламента, гледат към най-високия пост в Европейския съвет, който в момента се заема от белгийския либерал Шарл Мишел.

За Санчес преместването в Брюксел може да се окаже ловко излизане от разпокъсаната и токсична политическа сцена на Испания. Публичният имидж на социалиста в страната никога не е бил много висок, а противоречивото му решение да даде обща амнистия на каталунските сепаратисти, за да осигури подкрепата им за продължаване на мандата си, само увеличи общественото недоволство.

Европа призовава

Санчес може да не е популярен в Испания, но е харесван в Брюксел и е ценен от европейските си колеги. Това обаче не означава, че той автоматично става кандидат за топ длъжност.

Представители на ЕС и дипломатите са разделени по отношение на бъдещата кандидатура на Санчес. Като за начало, остава да видим, дали и как той ще напусне поста и кой ще поеме вътрешния фронт. Ако Санчес остави Испания, петата по големина икономика в Европа, в състояние на политически хаос, това може да опетни привлекателността му в Брюксел.

Съществуват и съмнения дали Санчес има правилния профил за председател на Европейския съвет. Лидерите на ЕС, които ще решат кой да получи поста, вероятно биха предпочели някой в края на политическата си кариера – някой като Херман ван Ромпой, бившият белгийски министър-председател, който беше първият, заел тази роля, и който се доказа като дискретен рефер, способен на компромиси.

Междувременно Шарл Мишел е обвиняван заради прекалената загриженост за собствените си амбиции и собствения си международен профил.

„Нуждаем се от по-възрастен мъж или жена, които не водят битки с Урсула фон дер Лайен и нямат предвид следващата си работа“, каза служител на ЕС, който изрази песимизъм относно шансовете на Санчес.

Санчес, който пое поста през 2018 г. и спечели трети мандат като министър-председател миналата година, предизвика въпроси в Брюксел, когато Испания бе начело на ротационното председателство през втората половина на миналата година.

Той не се поколеба да използва властта си за определяне на дневния ред в Брюксел, за да постигне собствените си вътрешни цели. Някои дипломати се възмутиха от натиска му баският, каталунският и галисийският да бъдат признати за официални езици на ЕС – кампания, която той започна, за да осигури каталунска подкрепа за предпочитаният от него кандидат за председател на испанския парламент.

И тогава идва Палестина

Откритата подкрепа на Санчес за палестинската държавност също може да бъде пасив. Не е ясно дали членовете на ЕС, които имат тесни връзки с Израел, ще подкрепят председател на Съвета, който Израел смята за антагонист.

Други може да негодуват заради факта, че Санчес обременява ЕС. Заради настоящия върховен представител по външните работи Жозеп Борел, в ЕП може да не са склонни да видят друг испанец на висш пост толкова скоро.

„Санчес няма добро име за някои страни от ЕС. Той ни даде Борел, който се оказа неспособен да насочва страните заедно по чувствителни теми като Израел или Русия“, каза високопоставен дипломат от ЕС. В крайна сметка има толкова много „но“ по отношение на получаването на висш пост от Санчес в ЕС, че „спекулациите … говорят повече за липсата на кандидати сред социалистите, отколкото за действителните шансове на Санчес“, допълни дипломатът.

Имената, които в момента са в списъка на социалистите за поста в Съвета, наистина идват със сериозни въпросителни. Бившият португалски премиер Антониу Коща все още е разследван за предполагаемата му връзка със схема за търговия с влияние. Датският премиер Мете Фредериксен не е харесвана заради противоречивите имиграционни политики на нейното правителство, които са източник на дискомфорт за останалите социалистически лидери.

Санчес е готов да направи обръщение към нацията в понеделник и да разкрие дали ще се оттегли. Испанските граждани и европейските дипломати се мъчат да разгадаят дали заплахата на премиера да напусне е политическа маневра, която е предназначена да обедини левицата срещу десните сили в страната, или той наистина обмисля да си тръгне.

В крайна сметка писмото на Санчес идва точно преди два изключително важни избора на хоризонта. На 12 май ще се проведат предсрочни регионални избори в Каталуния, а месец по-късно испанците ще гласуват на европейските избори.

Следователно спекулациите със Санчес в Брюксел може да са краткотрайни. Но както пошегува една дипломат от ЕС: „Можем само да мечтаем, нали?“

*Текстът е публикуван в „Политико“. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук

предишна статия„Говори се усилено, че се готви мобилизация“. Фактите показват друго
следваща статияСпоред оцелели са изчезнали общо четирима Най-малко един загинал при потъване на лодка с мигранти край гръцкия остров Самос