плаж, зараза

Със затоплянето на времето в някои американски щати, като Флорида, вече започват да се обмислят варианти за отваряне на плажовете. Те и сега кипят от живот през уикендите, но въпросът е безопасно ли е да се плува във водата сега, в условията на пандемия от коронавирус.

Последните проучвания показват, че другите видеве коронавируси могат да оцелеят 12 дни в чешмяната вода, три или четири дни в отпадните води и много по-дълго, ако температурата на водата е по-ниска. Това твърди д-р Иън Пепър, директор на Центъра за водни и енергийни технологии в Университета на Аризона (WEST).

Фактът, че коронавирусът може да оцелее и във водата, подтикна стотици лаборатории в света да изследват вируса.

Въпреки че вирусът може да стои в мръсна вода дълго време, експертите смятат, че когато попадне в големи водни басейни – като езера, реки и океани – концентрацията на вируса би била толкова разредена, че заразяването става почти невъзможно.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията няма доказателства, че хората могат да се заразят, ако плуват в морето, а рискът от предаване на COVID-19 през водата е малък”.

Безопасно се оказва и да пием чешмяна вода. А според лекарите, в басейните, парните пани, ваните и други хлорирани водни басейни заразяването е невъзможно, заради химикалите, с които се почистват.

Вчера учени от Висшия съвет за научни изследвания на Испания (CSIC) също потвърдиха, че заразяването с коронавирус по време на къпане в морска вода, както и при посещението на басейни и спа e малко вероятно.

Авторите на изследването посочват, че солта, присъстваща в морската вода и химикалите за дезинфекция в басейните допринасят за деактивирането на вируса. В допълнение се посочва, че в сауните и парните бани, където се поддържат температури над 60 градуса вирусът не може да оцелее.

Въпреки това, в реки, езера, сладководни и необработени химически води оцеляването на вируса ще бъде по-високо и затова при посещението им трябва да се вземат крайни предпазни мерки.

Учените отбелязаха, че опасността от заразяване с коронавирус може да е по-вероятно на сушата – на плажа или около басейна. Авторите на изследването обаче предполагат, че комбинираният ефект на морската сол, слънчевата ултравиолетова радиация и високата температура, до която се нагрява пясъка, също могат да унищожат вируса.

И въпреки че експертите твърдят, че шансът да се заразите от водата е много малък, те се притесняват от факта, че докато плуваме, не винаги спазваме социална дистанция.

Развлекателните водни дейности обикновено са социални, плажовете са пълни, големи компании от хора стоят под един чадър, лежат рамо до рамо. Тоест, оказва се, че шансът да се заразим във вода е нищожен, но на сушата – е почти гарантирано.

Д-р Бенджамин Гевурц, доктор по медицина, лекар по инфекциозни болести и председател на Висшата програма на Харвард по вирусология, подчерта, че основният начин на заразяване с COVID-19 все още е предаване от човек на човек. По думите му единственият начин да се предпазите е да стоите на безопасно разстояние от другите, които биха могли да бъдат заразени.

Това е особено важно, тъй като хората могат да имат COVID-19 и да не показват никакви симптоми.

предишна статияЗемеделието и животновъдството са най-големите виновници за изменението на климата
следваща статияСъветският съюз не е освободител, а окупатор