сбъдна

Българският отбор приключи по драматичен начин участието си на първото издание на отборната надпревара АТР Cup. С играещ капитан звездата ни Григор Димитров, тимът бе много близо до класиране на четвъртфиналите, но дребни грешки и детайли не достигнаха на нашите момчета.

Със сигурност обаче, трябва да търсим повече позитиви в представянето на отбора, въпреки че не успяхме да преминем груповата фаза, като причините са няколко.

Първо, този отбор (особено в мачовете на двойки) играе абсолютно за първи път в този състав. Не са много специалистите, които са били с големи очаквания преди старта на турнира. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров за първи път влезе в ролята на играещ капитан и показа, че може да бъде лидер. Покрай него Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев, които за първи път стъпват на турнир от такъв ранг, със сигурност са научили много.

Да, може да се каже, че едва ли не заради Гришо отстъпихме в последния мач срещу Белгия. Той загуби от Давид Гофен на сингъл, а след това допусна повечето грешки в мача на двойки, като основната причина за това бе, че в решителните моменти му изневери първият сервис, който е едно от най-силните му оръжия. Да на забравяме обаче, че Гофен е номер 11 в света и не е случаен тенисист, въпреки че далеч не разполага с толкова тенис аргументи, колкото Григор. Освен това светът отново се срещна и заговори за България благодарение на първата ни ракета, защото заради на неговото класиране в световната ранглиста взехме участие в Сидни.

И докато за Гришо това е поредният голям турнир, на който участва и показа класата си, то за останалите момчета това бе нещо върховно.

По лицата им се четеше такъв ентусиазъм и хъс, който не остана незабелязан от всички. Определено Димитър Кузманов и Александър Лазаров показаха, че разбраха какво значи да носиш трибагреника на гърдите си.

Кузманов изигра изключително силни три мача на сингъл, като записа две победи и отстъпи само на втората ракета на Великобритания. С играта си той показа, че е време да започне да мисли за участие в по-силни турнири.

А какво да кажем за Алекс Лазаров? Никога не беше играл на толкова силен турнир в кариерата си и заемащ позиция извън топ 400 в света. Той застана рамо до рамо с Григор Димитров в двубоите на двойки и за миг не показа колебание с отигравания като играч от световна класа.

Двете момчета, които не взеха участие Александър Донски и Адриан Андреев пък по време на всеки мач показваха искрени емоции стигащи до сълзи. И двамата са безспорни таланти и тепърва предстои да говорим за тях.

Не на последно място разбира се трябва да отбележим и огромната подкрепа на българските фенове. Те бяха неотлъчно до тима, стояха до посред нощ и подкрепяха момчета, след което отиваха и се радваха с тях по време на тренировките.

И накрая, чисто статистически:

Григор Димитров изигра цели 6 мача и взе 70 точки за ранглистата, което обаче му осигури едва две позиции изкачване- от 20-то на 18-то място.

Партньорът му на двойки в Австралия Александър Лазаров пък взе 40 точки, но при двойките, като ще се изкачи с 83 места напред до 388-ата позиция.

С най-малко точки си тръгна Димитър Кузманов, въпреки че записа две победи в три мача. Той си заработи 30 точки повече в актива си и ще се изкачи със 73 места до 344-о място при синглите.

Така, в началото на дългия и изморителен тенис-сезон, можем да кажем, че започваме с положителни емоции и надеждата на силно представяне, както на Гришо, така и на младите ни надежди.

предишна статияПроф. Владимир Чуков: Напрежението между САЩ и Иран ще ескалира, но голяма война не е вероятна
следваща статияМоже ли иранската армия да се противопостави на САЩ?