Карл Лагерфелд
Карл Лагерфелд

Модният свят скърби за гения Карл Лагерфелд, който почина във вторник на 85 годишна възраст.

Лагерфелд беше художествен директор на Chanel и Fendi. Той бе любител на фотографията, автор е на няколко книги, притежател на собствена художествена галерия в Париж и основател на издателство. Неговата вързана на опашка коса и тъмни очила го направиха разпознаваема фигура в целия свят.

Лагерфелд е роден в предвоенна Германия, той имигрира в Париж като тийнейджър и започва да работи като помощник дизайнер за Пиер Балмен, преди да работи за Fendi и Chloé

Дизайнерът е най-известен със съвместната си работа с френската марка Chanel. Той започва да работи за тях през 1983 г., десетилетие след смъртта на Коко Шанел.

Лагерфелд вдъхна нов живот на марката като добави блясък към костюмите, с които марката е известна. Дизайнерът работи по колекции за LVMH и за своята марка до смъртта си.

Той бе известен с това че окуражава нови дизайнери като Виктория Бекъм, която изрази тъгата си от новина за смъртта му.

„Толкова съм тъжна да чуя това. Карл беше гений и винаги толкова мил и добър към мен професионално и лично. Почивай в мир”, написа Бекъм в Инстаграм.

Въпреки възрастта си и опита в индустрията дизайнерът остана изключително популярен и дори се появи като персонаж в играта на Ким Кардашиан.

Реалити звездата също изрази скръбта си в Туитър.

„Ние изгубихме една истинска легенда! Ти беше вдъхновение за света. Ти снима първата ми фотосесия и аз бях изключително нервна, че ще работя с такава икона!”, написа Кардашиан.

Моделът Бела Хадид благодари на Лагерфелд за вдъхновението, което той бе.

„Нищо не се усеща правилно днес… нямам думи, сърцето ми е разбита от смъртта на Карл”, написа тя в Инстаграм.

„Благодаря ти за вдъхновението, което даде на този свят и за всички сърца, които докосна. Всеки път, когато те видя, е все едно те виждам за първи път”, пише още моделът и добавя „има толкова много неща, които искам да ти кажа, но за сега ще ти кажа сбогом”.

Донатела Версаче също почете паметта на гениалния дизайнер, като отбеляза въздействието, което той е имал над нейния живот и този на брат ѝ.

„Карл твоят гений докосна живота на толкова много хора, особено на Джовани и мен. Ние няма никога да забравим твоя невероятен талант и безкрайно вдъхновение. Винаги ще се учим от теб”, напиша Версаче в Инстаграм.

предишна статияДжулия Робъртс с награда за принос към киноизкуството
следваща статияУчени откриха нови видове прилепи в Европа и Африка