котка

Котките могат да се заразят с коронавирус и да предадат заразата нататък, смятат учените. А другите животни? Опасни ли са разходките с кучетата? Ето отговорите:

Котки

Китайски учени от Харбин са установили, че новият коронавирус може да се размножава сред котките. Те могат и да си го предават една на друга, но това не става толкова лесно, твърди изследователят Хуалан Чен. Собствениците на котки обаче не бива да изпадат в паника: животните много бързо изграждат антитела срещу вируса, т.е. не остават дълго заразни.

Все пак възрастните хора и тези с предишни заболявания по-добре да не пускат котката си на разходки извън дома. И всички трябва добре да мият ръцете си след като са галили котка.

Кучета

При кучетата нещата стоят малко по-различно: кучешкият организъм не е благоприятна среда за размножаване за вируса, отбелязват в изследването си китайските учени.

Така че собствениците на кучета могат да продължат спокойно да извеждат четириногите на разходка.

Прасета

При свинете коронавирусът също няма почти никакъв шанс, твърдят учените.

Порове

При белките /порове/ нещата стоят по-различно. Както и при поровете. Въз основа на направените с тях експерименти е установено, че и при тези животни коронавирусът може да се размножава, точно както при котките.

Пренасянето на заразата става чрез въздушно-капкова инфекция. Медици са установили наличие на вируса във взети проби от гърлото и носа на порове и котки, но не са открили инфекция в белите дробове.

Кокошки

А опасни ли са кокошките? Или другите пернати? Не, казват учените.

Хората не бива да се безпокоят, тъй като кокошките практически имат изграден имунитет срещу коронавируса. Това се отнася и за патиците, както и за други видове птици.

Заразяване от човек на животно

Не само човекът може да се зарази от животните. А и обратното. В една зоологическа градина в Ню Йорк бил направен положителен тест на четиригодишната тигрица Надя.

„ТОВА Е ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ, В КОЙТО ДИВО ЖИВОТНО СЕ ЗАРАЗЯВА С КОРОНАВИРУС ОТ ЧОВЕК“, КАЗВА ГЛАВНИЯТ ЛЕКАР НА ЗООПАРКА.

Прилепите ли са виновни?

Прилепите са смятани за вероятен причинител на коронавируса. Но ветеринарните лекари предполагат, че през декември 2019 година в Ухан между прилепите и човека се е намесил и друг животински вид, който е предал заразата.

А може би преносителят е панголинът?

Люспениците, наричани и панголини, също са под подозрението, че са виновни за пренасянето на вируса. Най-вероятно новият коронавирус се е предал от прилеп на панголин, а от там и на човека.

Учени от Хонконг, Китай и Австралия са установили у панголините вирус, който много прилича на коронавируса. На китайските животински пазари се търгува нелегално с люспеници.

[tcm id=“1″]

Текстът е на „Дойче веле“. Заглавие: „Екип нюз“.

предишна статияЕвгений Кънев: Правителството трябваше да е по-щедро към жертвите на кризата
следваща статияИвайло Дичев: Помага ли тамянът срещу коронавирус?