летният сезон

След еуфорията от отворените към Гърция граници, дойде студеният душ за българите, решили да посетят морето на южната ни съседка. Те обаче сякаш не ни искам много-много и правят всичко възможно да ни откажат.

Ето хронологията:

В началото на юни влизането в Гърция трябваше да стане безпрепятствено, безкарантинно и без усложнения. Да, ама не. След като по границата се струпаха десетки, да не кажем стотици автомобили от нетърпели български туристи, гръцките власти съобщиха, че всеки, който влезе в страната, ще трябва да стои под 7-дневна карантина. Много българи обърнаха и се прибраха.

Няколко дни по-късно дойде „благата вест”, че в Гърция ще се влиза без карантина от 15 юни. И още от първия възможен момент за пътуване към Гърция, на границите се извиха километрични опашки от български автомобили. Хората чакаха с часове, за да минат, а българското правителство определи това като „протест” срещу родния туризъм (не без основание, но това е друга тема – бел. ред.)

Няколко дни туристите можеха да посещават Гърция по суша през всички гранични пунктове, без карантина и българите си помислиха, че им се е разминало. Докато от гръцка страна не съобщиха, че ще затегнат контрола за влизане. Сега всеки, който се е запътил към южната съседка, трябва да влезе в един сайт, да попълни един формуляр, да си вземе един код и да отиде на единствения отворен граничен пункт „Кулата”, тъй като влизането през другите ще бъде забранено. Гръцките власти си запазиха една вратичка, че биха тествали за коронавирус всеки, който им се стори съмнителен по някакъв начин.

Защо се прави всичко това? Никой не знае.

Вероятно гърците се притесняват, че заради увеличения броят случаи в България, някои може да им превнесе вируса отново и да им провали сезона.

Любопитно е обаче да се отбележи, че гърците не са много добронамерени спрямо български туристи. Редовно блокират границата или гишетата на КПП-то не работят, или има протести с трактори, или какво ли още не, само и само да спрат притока на българи към тяхната страна.

Този път по-строгите правила за влизане уж важали за всички туристи, но у нас остава едно горчиво чувство, че май се прави заради нас конкретно. Защо иначе ще затварят пунктовете и ще пускат българи само от едно място? Подобно действие ще доведе до огромни опашки на българо-гръцката граница и вероятно половината от туристите ще се откажат изобщо да „им ходят на византийците”.

Истината е, че българите избират гръцкото море, защото обслужването, цените и като цялото туристическата услуга у нас са покъртително зле, а Италия и Испания са прекалено далеч, макар че цените в тези две европейски държави не са много по-различни от тези в Гърция. Плюсът на Гърция е, че е близо до България и може да се стигне с автомобил. А южните ни съседи сякаш правят всичко възможно да ни откажат да им ходим.

Мразят ли ни гърците?

Неприязънта на гърците към българите има далечни, ако щете и исторически корени. До няма да задълбаваме чак толкова. По-скоро може да се върнем тридесетина години назад. След падането на комунизма, българската икономика беше в изключително тежко състояние. Това принуди десетки хиляди българи да потърсят препитание в Гърция, най-често като болногледачи, чистачи и изобщо хора за мръсната работа. Днес обаче ситуацията е по-различна. Стандартът на живот на българите се изравни с този на гърците. А десетки хиляди българи вече „превзеха” северната част на Гърция, купувайки си имоти там. Тоест, ако гърците преди са гледали на нас като на слуги, днес вероятно се притесняват от това, че лека-полека ги „завземаме” без война. Дали има такава психологическа обосновка на постоянните опити да се осуети човекопотокът от България към Гърция или не, остава само да гадаем.

Факт е обаче, че поредните „правила”, въведени от южните ни съседи могат да откажат стотици хиляди туристи от България да спасят техния сезон. Дали ще отидат да спасяват нашия по Черноморието, също е трудно да се твърди със сигурност, но е вероятно.

Тоест, новите правила на гърците може да се окажат полезни за българския туристически сектор. Което пък даде повод за спекулации дали това не се прави нарочно, след някакви междуправителствени договорки – да не пускаме на границата, за да отидат на Черно море.

Изобщо има много неизвестни и много спекулации. Каква е обаче истината, никой от нас не може да знае.

предишна статияПланирате да пътувате в чужбина? Вижте какви са мерките в Европа
следваща статияХубаво време в Източна България, превалявания над западната й част