Начало Новини ММС осигурява два милиона лева повече за спорта за учащи

ММС осигурява два милиона лева повече за спорта за учащи

54
ММС осигурява два милиона лева повече за спорта за учащи

Министерството на младежта и спорта осигурява 2 000 000 лева повече за спорта за учащи през 2024 г. или общо финансиране в размер на над 3 000 000 лева. Със заложените мерки се цели децата от детските градини, учениците от всички образователни степени, студентите и децата в риск да бъдат насърчени към физическа активност и практикуване на спорт като средство за здравословен начин на живот и към осигуряване на възможности за избор и достъп до спортни занимания и изява.

Сред основните дейности, които се финансират от ММС по тази линия, са организирането и провеждането на Ученическите игри през учебната 2023/2024 г. За тях са предвидени 1 084 730 лева. В сравнение с предходната година средствата за реализиране на игрите са с 50 % повече, като е увеличено финансирането за хонорари на съдии, медицински и длъжностни лица, за пансионат на участниците във финалните състезания, за организационни разходи. Нов момент е включването на учениците от ХІ-ХІІ клас в индивидуалните спортове от Ученическите игри. В състезанията от игрите по 8 вида спорт, които са най-масовата спортна проява за ученици, се обхващат приблизително 80 000 участници годишно от три възрастови групи – V-VІІ, VІІІ-Х и ХІ-ХІІ клас.

През настоящата година екипът на министър Димитър Илиев формира също нова политика за развитието и популяризирането на спорта за учащи. В тази връзка бе разработена и утвърдена новата Програма „Спортен час“, за която се предвижда бюджет от 1 000 000 лв. Дейностите й ще се реализират през учебната 2024/2025 година като ще бъдат създадени условия за организиране и провеждане на спортни занимания с физически упражнения и спорт в образователните институции – детски градини, училища, висши училища. Бенефициенти по програмата са спортни клубове по вид спорт и многоспортови клубове за развитие на повече от един спорт, практикувани по обединяващ принцип – за учащи и за студенти, членове на лицензирани спортни федерации. Партньори по програмата са образователни институции – държавни, общински и частни детски градини, училища и висши училища в страната, като спортните занимания ще се провеждат на територията на образователните институции.

Със „Спортен час“ се създават условия за селектиране на талантливи деца за включване в системни занимания по вид спорт във спортните клубове, които си партнират с училищата по програмата.

Ежегодно ММС разработва, утвърждава и финансира „Програма за развитие на спорта за учащи“, чрез която се подпомага реализирането на проекти на лицензирани многоспортови федерации за организиране и провеждане на спортни състезания и прояви на национално ниво и  участието в национални и международни състезания на учащи. Осигурените средства от ММС за програмата през 2024 г. са 600 000 лева, което е с над 70% повече от досега предоставяното финансиране.

Спортните организации, изпълнители на проекти по програмата, са планирали обхват на повече от 10 000 участници в 47 спортни състезания и прояви от държавните спортни календари и на над 130 участници в 9 международни спортни прояви, включени в международните спортни календари на федерациите.

Предвидено е участие по програмата в 4 международни спортни прояви за ученици, организирани от Международната федерация спорт в училище (ISF) – три световни ученически първенства за юноши и девойки по спортовете баскетбол, волейбол и футбол, и участие в Световните летни ученически игри за ученици до 18 години в спортовете лека атлетика и тенис на маса при юношите и девойките. Участие в проявите ще вземат отборите по баскетбол на 35 СЕУ „Добри Войников“ – София (девойки), и на ППМГ „Нанчо Попович“ – Шумен (юноши), по волейбол отборите на 22 СЕУ „Г. С. Раковски“ – София (девойки) и 97 СУ „Братя Миладинови“ – София (юноши), и по футбол отборът на ГПЧЕ „Симеон Радев“ – Перник. На Световните летни ученически игри ще участват отбори от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, Първа езикова гимназия – Варна и СУ „Николай Катранов“ – Свищов. Средствата в размер на 123 000 лева, осигурени от ММС за участието в тези прояви, са определени за заплащане на престоя на участниците от изброените училища и за такса участие в състезанията. Предвидени са допълнителни средства и за закупуване на представителни екипи на участниците.

Позицията на екипа на министър Димитър Илиев е да продължи да оказва силна подкрепа на децата за участие в световни ученическите състезания, още една възможност за създаване на позитивни примери за учениците и на шампиони за България.

предишна статияЕрдоган нарече Нетаняху "нацист", той пък го обвини, че потиска кюрдите в Турция
следваща статияШвеция вече е пълноправен член на НАТО (ОБЗОР)