родителите

Рекорден брой случаи на мистериозно парализиращо заболяване при децата се наблюдава тази година, съобщи Националният център за контрол на заболяванията и превенцията (CDC) в САЩ.

Все още не е ясно какво точно причинява при децата загуба на способността да движат лицето си, врата, гърба, ръцете и краката. Симптомите се появяват около седмица след като децата са прекарали треска или респираторно заболяване.

Няма смъртни случаи вследствие на рядката болест тази година, но има един миналата година и вероятни други в миналото.

Служителите на центровете за контрол на заболяванията и превенцията съобщават, че много деца са получили трайна парализа. Близо половината от децата, които са диагностицирани с нея тази година, са били приети в болнични заведения за интензивни грижи и са включени към машини, които им помагат да дишат.

Диагнозата е оприличена на полиомиелит – опасна парализираща болест, която в миналото покосяваше десетки хиляди деца в САЩ годишно. Тези епидемии приключиха след появата на ваксина за полиомиелит през 50-те години на миналия век. Изследователите на сегашното огнище са изключили полиомиелит, като не са открили доказателства за този вирус в конкретните случаи.

Сегашната мистерия се появява през 2012 г., когато в Калифорния са регистрирани три случая на слабост на крайниците. Първата истинска вълна от потвърдени заболявания се наблюдава през 2014 г., когато има съобщения за 120 случая. Друга по-голяма вълна се наблюдава през 2016 г., когато има 149 потвърдени случая. Досега за тази година има 158 потвърдени случая.

През 2015 г. и 2017 г. броят им е много по-нисък и не е ясно защо.

Състоянието се нарича остър отслабващ миелит или АФМ. Изследователите подозират, че е причинен от вирус, наречен EV-D68. Вълната през 2014 г. съвпада много с инфекции EV-D68, като този вирус „остава водеща хипотеза“, заяви д-р Рут Линфийлд, член на 16-членна група по АФМ, създадена миналия месец, за да предложи съвет за реакция на вируса.

Но защо вирусът има такива парализиращи последствия?

„Това е ключов въпрос, който ни обърква“, каза д-р Нанси Месониер, контролиращ изследванията на агенцията.

Експертите заявиха също, че не е ясно защо случаите се увеличават в двугодишни цикли.

Друга мистерия: повече от 17 държави са съобщили, че са регистрирали случаи на АФМ, но в никоя не се наблюдават циклични вълни като в САЩ.

Потвърдени са случаи в 36 щата, като най-много са в Тексас – 21 и Колорадо – 15.

предишна статияГорещият гейзер в Йелоустоун удари рекорд по изригвания
следваща статияНики Минаж ходи с престъпник