кралица Елизабет II
На снимката: кралица Елизабет II

Британската кралица Елизабет II отпразнува официалния си рожден ден в събота в приглушен стил, със съкратена версия на традиционната церемония поради пандемията на коронавирус.

94-годишният монарх наблюдава по-малък военен парад на територията на замъка Уиндзор, където е отседнала по време на COVID-19, в първата си официална публична изява, след като блокирането заради вируса в страната започна в края на март.

За първи път замъкът, западно от Лондон, организира събитие за отбелязване на официалния рожден ден на суверена от 1895 г., когато се проведе церемония в чест на кралица Виктория.

В парада участваха войници от гвардейците от Уелс, които спазваха правителствените указания, за да се държат на разстояние поне два метра, по време на церемония, наречена „mini Trooping“.

Годишното събитие „Минаване под строй“, в което обикновено участват стотици мъже и жени, служещи в най-престижните полкове на Великобритания, от векове е спектакъл на военна помпозност и грандиозност пред хиляди зрители, беше отменено заради кризата.

Великобритания беше сред най-тежко засегнатите страни в света от COVID-19, като броят на вероятните и потвърдени смъртни случаи премина през мрачното число от 50 000 през тази седмица.

Кралицата наблюдава парадната церемония в събота от подиум в замъка Уиндзор.

Въпреки изолацията в замъка за последните три месеца, кралицата се опита да остане видим, като направи рядко телевизионно обръщение към нацията през април и дебютира на цифрова платформа тази седмица във видеоконферентен разговор.

Тя отпразнува действителния си 94-и рожден ден на 21 април без традиционното поздравяване с топовни салюти, поради здравната криза.

Традицията за двойния рожден ден е започната от крал Джордж II през 1748 г., който иска да има и лятно тържество, тъй като неговият собствен рожден ден е 30 октомври./

предишна статияЩе пият ли една студена вода притежателите на бонови книжки?
следваща статияБрус Уилис ще играе в три нови филма