Начало Водещи Министър Тагарев: Във фокуса на дискусиите в САЩ беше напредъкът по...

Министър Тагарев: Във фокуса на дискусиите в САЩ беше напредъкът по проектите за F-16и за „Страйкър“

79
Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че основните дискусии в САЩ се фокусираха върху представените успехи относно проектите за F-16и за „Страйкър“, докато говореше пред депутатите в Народното събрание.

Тагарев разкри, че по време на неговото посещение в Съединените Щати миналата седмица, се проведоха договорени основни преговори относно работното посещение в заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина.

Той сподели: „Седем от първите осем договорени самолета вече се намират в различни фази на асемблиране, като също така беше постигнат производствен капацитет, който ще позволи без забавяне да бъдат произведени и следващите осем самолета“.

„Основните теми в публичните институции бяха свързани с двустранното сътрудничество, модернизацията на нашите въоръжени сили, средата за сигурност в региона на Черно море и западните Балкани, както и помощта за Украйна. Беше отбелязано високото ниво на сътрудничество в областта на отбраната, напредъкът в модернизацията. От американска страна беше изказана благодарност за ангажимента за увеличаване на средствата за отбрана от 2%, който тази година ще постигнем, както и за подкрепата, която страната ни оказва за Украйна“, заяви Тагарев.

„Отбелязах, че изграждането в България на регионален хъб за ремонт и поддръжка за бронираните машини е сред приоритетите на българската страна“, добави той.

Тагарев сподели, че при визитата си в САЩ, са обсъдени въпроси, свързани с бъдещето на съюза и приносът на България в общи бъдещи мисии и задачи, предвид предстоящата през лятото среща на върха на НАТО във Вашингтон.

„Запознах американската администрация с плановете за изграждане на необходимата инфраструктура за разполагане на Националната бойна група и усилването ѝ при необходимост до ниво бригада. Споделих, че следим с безпокойство развитието на обстановката и повишените рискове и заплахи, както и за постигнатата договореност между България, Румъния и Турция за създаване на Черноморска противоминна група със сили и средства на трите държави“, уточни Тагарев.

Министърът разкри също, че сигурността на Западните Балкани беше друг важен въпрос, обсъждан по време на неговата посещение.

„Представителите на САЩ на всички нива дадоха висока оценка за приноса на България към сигурността на Алианса и изразиха благодарност за подкрепата на Украйна. Американската страна високо оценява приноса на страната ни като надежден съюзник и партньор, както в рамките на НАТО, така и на двустранна основа“, отбеляза Тагарев.

В заключение, Тагарев сподели, че са направени забележителни успехи в реализацията на два от основните проекти за модернизация на българските въоръжени сили и че тези успехи ще допринесат за развитието на потенциала и за индустриалното сътрудничество.

„Ярък спомен у мен ще остави възможността да се снимам пред един от паметниците на Васил Левски в САЩ, нещо, което не би могло да се случи в Руската федерация, където няма нито един паметник на този наш национален герой“, каза още Тагарев.

Още новини от деня – четете тук