Начало Водещи Министрите в служебното правителство са ясни. Какво мислят за него политиците

Министрите в служебното правителство са ясни. Какво мислят за него политиците

54
Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

След близо едночасови разговори при президента, които бяха излъчени по телевизиите, профилът на служебния кабинет е вече ясен.

„Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това, обаче, не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван“, заяви Главчев преди да прочете при президента имената на предлаганите от него министри пред президента и представителите на парламентарните групи.

От своя стана президентът използва момента, за да заяви, че не се е месил по никакъв начин в проектосъстава на кабинета, предлаган от Главчев. Той допълни, че спрямо промените в конституцията, отговорност за служебния кабинет вече носи не еднолично президентът, а Народното събрание.

Затова и за първи път президентът провежда консултации едновременно с всички политически сили.

„Обществото очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и датата за изборите. Затова и провеждам консултациите в присъствието на предлагания от мен кандидат за служебен премиер Димитър Главчев, за да може да се изпълни едно от условията. А именно – Народното събрание, чрез тези консултации, да е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което ще трябва да носи съответно и отговорност. В този смисъл е напълно естествено да получите още на този етап информация лично от г-н Главчев, а не от медиите“, заяви Румен Радев.

От консултациите отсъстваха представители на БСП, които заявиха, че отказват да участват в съставянето на кабинет.

От ПП-ДБ възразиха остро срещу предложенията за министри на вътрешните работи и на електронното управление. Не одобряват и избора на Мария Павлова, заместник на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, за министър на правосъдието.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е запознат с кабинета.

„Тръпна в очакване да го видя“, отговори Борисов, попитан запознат ли е с кабинета, който ще представи Главчев, и има ли за тях спорни фигури в него.

Попитан дали кандидатът за служебен премиер се е допитал до тях, Борисов каза: „по никакъв начин не съм говорил, не съм се бъркал“.

В отговор на въпрос дали ГЕРБ подкрепя избори „две в едно“, Борисов обяви, че в ГЕРБ обсъждат само неща, които зависят от тях.

На въпрос защо отново вниманието е насочено към службите, Борисов отговори, че явно целта е била „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да овладеят всички служби, а тези служби са назначавани последните три години от тях и президента Радев. Единствено ГЕРБ не е участвала нито в Митниците, нито в ДАНС, нито БОП, нито в МВР, никъде, всички са абсолютно нови кадри назначени там, каза още Борисов.

Бойко Борисов отново каза, че Делян Пеевски не е присъствал на последните преговори с ПП-ДБ и не може да разбере „наглостта“ на колегите си, които имат нахалството да говорят как ДПС и Делян Пеевски са виновни да няма правителство.

Лидерът на ГЕРБ коментира и срещата си с представителите на еврейската общност и Даниел Лорел от ПП-ДБ, на която той призова общинските съветници на ГЕРБ-СДС да не подкрепят поставянето на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Според Борисов фигурата на Иванов е спорна по неговите заслуги, поведение и изказвания.

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов отхвърли твърденията, че номинираният за министър на туризма Евтим Милошев е свързан с партията.

В коментар във Facebook Трифонов написа, че е отстранил Милошев от предаването „Шоуто на Слави“ и оттогава няма нищо общо с него.

„Слушайки коментарите за новото служебно правителство, с огромна изненада установих, че моето име присъства като човек, който има служебен министър. Това от една страна ме изненада, а като разбрах кого визират коментаторите, искрено ме разсмя. Лицето Евтим Милошев, който ще бъде назначен за министър на туризма, вероятно разбира от туризъм, защото сигурно е турист. Той е работил в телевизионните предавания „Ку-Ку“, „Каналето“, „Хъшове“ и малко в „Шоуто на Слави“. Аз го махнах от там по обективни причини. Оттогава той няма абсолютно нищо общо с всичко, което правя. Ама абсолютно нищо общо. Така че спокойно може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката“, написа Трифонов.

Съставът си е отговорност на служебния министър-председател и на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), защото те промениха Конституцията, заяви преди това пред журналисти председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

„ПП-ДБ гласуваха в зала Димитър Главчев да застане начело на Сметната палата. Те гласуваха списъка, от който президентът може да избира служебни премиери. Всъщност това е тяхна отговорност. Намерете Кирил Петков и Христо Иванов, защото те задвижиха процеса, който доведе до г-н Главчев. Политическата отговорност е тяхна“, посочи Йорданов.

Според него представителите на ПП-ДБ са „играли пиеса“ по време на днешните консултации. Тримата представители на ПП-ДБ напуснаха консултациите, заявявайки недоволството от някои имена на служебни министри.

На въпрос ще успее ли служебният кабинет на организира честни избори, Тошко Йорданов отговори: „В България честни изборите не знам кога е имало. Имало е малко по-честни и много по-нечестни. Тези не знам от кои ще бъдат“.

Той съобщи също, че има информация, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е настоявал „приятел на баща му да бъде министър в служебния кабинет и да отговаря за изборите“.

Като добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм определи проекта за служебен кабинет депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

Не мога да достигна тази степен на съвършенство да протестирам за собствените си номинации, каза Дончев по повод поведението на Кирил Петков, който заедно с другите представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ напусна консултациите.

Този процес, ако го доведете до край, върховата му точка би била да оглавите протест срещу себе си, посочи той.

С шок, а не с изненада, чух от Николай Денков, вчера, че министърът на туризма и иновациите също били наши, което е комично, заяви още Томислав Дончев.

Той отбеляза, че ако политиците се занимават само с изборния процес ще забравят кои са останалите им приоритети. Не можете да фокусирате резултатът от изборите да е функция на някой министър, на някой чиновник, това е патология, добави той.

Попитан дали ГЕРБ и ДПС подкрепят Калин Стоянов и Борислав Сарафов, Дончев обясни, че се е запознал с Калин Стоянов при гласуването на правителството в парламента и допълни, че той е предложен от Петков.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева заяви, че това което се прави в момента, е съгласно основния закон. Конституцията не предпоставя, че всички, които са в списъка, трябва задължително да станат премиери. Очевидно е, че Главчев е поел този ангажимент, тъй като всеки би се нагърбил да го направи в тази ситуация и в това време, коментира тя.

Попитана дали предстои Мария Габриел да оглави евролистата, Сачева уточни, че това са вътрешнополитически решения, които предстои да бъдат вземани. За разлика от „Продължаваме промяната – Демократична България“ ние уважаваме експертизата, биографиите на хората, нямаме забранителни списъци на хора, които могат или не могат да участват в управлението, каза още тя.

ДПС отказаха да коментират състава на служебния кабинет.

Още новини от деня – четете тук

 

предишна статияОсвобождават от затвора най-страховития сериен убиец в Румъния
следваща статияБез изненада: Службите не могат да открият митичния контрабандист Паскал