Начало Водещи Минималната работна заплата в Гърция става над 800 евро

Минималната работна заплата в Гърция става над 800 евро

99
Стъпка към еврото: Парламентът прие на първо четене закона за БНБ
Снимката е илюстративна

В края на март ще бъде обявено увеличение на минималната работна заплата в Гърция, така че тя да бъде над 800 евро от 1 април 2024 г., съобщава гръцкият министър на икономиката и финансите Костис Хадзидакис, цитиран от АНА-МПА.

Той посочи, че „първата цифра на минималната заплата ще бъде 8, но се водят разговори между съответните организации и правителството, за да стигне до 950 евро в края на четиригодишния му мандат“. (б.р. у нас минималната заплата е 933 лв.)

В интервю за телевизия Скай Хадзидакис заяви днес, че „ако имаме високи нива на растеж, както се случи в предишните години, ако превишим бюджетните цели, ние сме готови да дадем излишъка на обществото“.

Относно протестите на фермерите, министърът каза: „Ние всички се чувстваме близки с тези хора и разбираме проблемите им. Надявам се, че те също разбират, че има някакви граници. Ние превишаваме границите и затова премиерът каза, че специалният данък върху горивата ще бъде върнат“.

По повод на насрочената среща на премиера Кириакос Мицотакис с фермерите във вторник, Хадзидакис каза, че „те ще разберат добрите намерения на правителството“. „Ние искаме да говорим с тях, вярваме в открития диалог с отворени пътища“, добави министърът.

Още международни новини – четете тук

 

предишна статияЕто как президентът на Унгария подаде оставка заради помилване на осъден за педофилия
следваща статияОблачно време днес, но все още топло