Туберкулозата, тежка инфекция, причинявана от бактерия в белите дробове, убива годишно почти толкова хора, колкото ХИВ/СПИН и маларията заедно. През 2017 г. близо 10 млн. души развиват туберкулоза, съобщава Световната здравна организация и учени се опасяват, че глобална експлозия на диабет ще изложи на риск милиони повече.

Ново изследване, представено тази седмица на глобална конференция за здравето на белите дробове в Хага, споменава и още една причина за тревога.

За изследването учените от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина проведоха кръвни тестове върху хора, живеещи с туберкулоза и диабет в четири страни: Южна Африка, Румъния, Индонезия и Перу.

Те след това тествали хора с TБ и нива на кръвна захар, които са били високи, но под прага на диабета.

Те открили, че кръвните проби от тези, които все още нямат диабет, съдържат молекули, сродни с тези на хора, страдащи от туберкулоза/диабет.

„Това ни казва, че дори преди човек да развие диабет, рискът от развитие на туберкулоза е по-висок“, заяви пред АФП Аджай Кумар, изследовател в Международния съюз срещу туберкулозата и белодробната болест, който не участва в проучването.

В някои страни като Индия, в които живеят около една четвърт от всички случаи на туберкулозно болни, всеки, за когото се установи, че пренася туберкулоза, трябва автоматично да бъде изследван за диабет и обратното.

Кумар заяви, че проучването показва, че държавите трябва също да проверяват пациентите с висока кръвна захар за туберкулоза.

Той каза, че „милиони“ хора с повишена кръвна захар могат да бъдат изложени на допълнителен риск.

Връзката между диабета и туберкулозата е известна, макар и слабо разбрана. Диабетът забавя естествената защита на организма, което дава възможност на ТБ да се развие.

Докато инфекциите с ТБ и смъртните случаи са спаднали леко през последното десетилетие, броят на случаите с диабет тип II скочи рязко.

Има потенциален риск: почти един на всеки четирима души на Земята има туберкулозни бактерии в тялото си, а от СЗО казват, че в света близо 450млн. души имат диабет тип II./

предишна статияАПИ: Шофирайте внимателно, на много места има ремонти
следваща статияАрт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в София