Начало Водещи „Метрополитън“ става дом на „католическа мода“

„Метрополитън“ става дом на „католическа мода“

1042
Мет Гала

Ватиканът даде назаем около 40 религиозни творби на музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк, за да бъдат включени в специална изложба, посветена на влиянието на католицизма върху модата.

Експозицията „Божествени тела: Модата и католическото въображение“ включва елементи, обхващащи период от повече от 15 понтификата. Сред представените предмети са папски пръстени и корони, носени от различни глави на Римокатолическата църква между XVIII и XIX век, както и скъпоценни съкровища от известната Сикстинска капела, които „никога досега не са били виждани извън Ватикана“, увериха организаторите, допълвайки, че най-старата вещ в колекция е мантия, носена от Бенедикт XIV, а най-новата – чифт червени обувки, носени от св. Йоан Павел II.

Както биха се досетили по-големите почитатели на модата, заглавието на изложбата съвпада с тазгодишната тема на едно от най-престижните модни събития в света на модата – „Мет Гала“, на което домакини тази година са Риана, Амал Клуни, Донатела Версаче и Ана Уинтър. Всъщност експозицията ще е и част от престижното събитие.

В поделник „Божествени тела: Модата и католическото въображение“ бе представена в тесен кръг в присъствието на ватиканския президент на папския съвет за култура – кардинал Джанфранко Раваши, куратора на изложбата Андрю Болтън, главния изпълнителен директор на „Блекстоун“ – неин основен спонсор, както и домакините на гала вечерята Уинтър и Версаче.

За широката общественост изложбата ще бъде достъпна по-късно, на 10 май и ще може да бъде посетена до 8 октомври.

Припомняме, че модната екстраваганца „Мет Гала“ се провежда ежегодно в първата неделя на месец май и основната й цел е да набере дарения за Института за костюми на музея „Метрополитън“. Всяка година събитието има определена тема, с която гостите трябва да съобразят тоалетите си. През 2017 година, например, темата бе „Човекът и Машината: Модата в ерата на технологиите“. Тогава домакини на събитието бяха Кейти Пери, Фарел Уилямс, Жизел Бюнхен и Том Брейди.

За да посети бляскавата вечер всеки гост заплаща билет, който струва 30 000 долара или 275 000 долара за избрана маса, като обикновено присъстващите са около 600 души.

Вижте най-интересното от миналогодишното издание на „Мет Гала“ ТУК.

предишна статияДжъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл искат още едно дете
следваща статия961 училища не работят заради снега