Меркел, Макрон
На снимката: Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Обичайно умерената Ангела Меркел каза тежката си дума в сряда вечерта, като заяви, че ще упражни натиск върху Франция да позволи двете балкански нации Албания и Северна Македония да започнат преговори за присъединяване към ЕС.

Тези думи дойдоха, след като Макрон наложи вето на опитите им да се присъединят и предложи да бъде направено по-трудно влизането в Европейския съюз.

„Искам да кажа на държавите от Западните Балкани, че имат перспектива за членство в Евросъюза. Това трябва да разберат от тук, от Загреб. Ще изпълним тези обещания. Ще направим така, че да се случи.“, каза Меркел на конгреса на ЕНП в хърватската столица.

Критиките към Макрон идват след като лидерът на Франция започна опити да оказва по-голямо влияние на политиката на ЕС. Освен че блокира началото на преговорите с Албания и Северна Македония, Макрон се опълчи на всички останали лидери и се противопостави на даването на дълга отсрочка за Брекзит.

Също така, в интервю този месец, той допълнително ядоса съюзниците на Франция, като постави под въпрос цялата структура на безопасността в Европа и ефикасността на НАТО и неговата клауза за колективна отбрана.

Моментът, в който Меркел направи изказването си е от значение – само дни преди конгреса на Християндемократическия съюз в Германия и преди срещата на върха на НАТО в Лондон. Гласът на Меркел носеше повече тежест от гласа на който и да е друг лидер в ЕС, но Макрон се бори за тази роля. Политическата кариера на Меркел отива към края си, а тази на Макрон сега започва.

Нации със сложна история, които се опитват се влязат в блока гледат към Меркел, която е израснала в комунистическата ГДР, за да получат подкрепа.

Макрон наложи вето на преговорите с Албания и Северна Македония по време на среща на лидерите на ЕС в Брюксел. Той заяви, че не трябва да се дават дати за начало на преговори, докато ЕС не реформира целия процес на присъединяване.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече неясният изход от срещата на лидерите на ЕС „голяма историческа грешка“. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който водеше срещите, побърза да даде уверения на двете страни и ги прикани да не се отказват.

Германия смята, че преговорите за присъединяване към ЕС с двете държави ще засилят геополитическата стабилност на традиционно нестабилните Балкани. Меркел заяви, че двете страни трябва да имат реалистична перспектива за присъединяване.

„Сега трябва да говорим в Франция. Ще го направим много интензивно. Точно кои елементи трябва да бъдат подобрени и променени в процеса по присъединяване. Искаме споразумение по този въпрос възможно най-бързо. За да можем да осъществим напредък по конкретните два случая.“, каза Меркел пред репортери.

предишна статияВаня Григорова, КТ „Подкрепа“: Спестяванията от осигуровки са спестяване от бъдещето
следваща статияЕрдоган иска Балканите отново да станат османски