мед
снимка: Pixabay

Това е една от най-древните храни, която има много полезни свойства и в редки случаи може да бъде опасна.

Медът съдържа витамин С, витамини от група В, както и магнезий, калий, йод и други съединения. Освен това медът е богат на плодови и аминокиселини и въглехидрати. Разбира се, само естественият мед, който не е претърпял никаква обработка, има лечебни свойства.

Пчелният продукт съдържа огромно количество калий, който е основният борец срещу бактериите. Също така, медът запазва дълго висока концентрация на мед и желязо, което го прави безценен помощник в лечението на анемията.

Honey, Honey Jar, Glass, Market, Food, Filled, Eat

Медът е тоник – той дава енергия на тялото и възстановява силите. Помага за повишаване на имунитета и е препоръчителен за справяне с настинки. В древни времена медът е бил използван за лечение на рани, тъй като има дезинфекциращи свойства. Лъжица мед на ден ще ви осигури отлична профилактика срещу настинки, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания. А чаша топло мляко с мед носи облекчение при кашлица и това е стара рецепта на нашите баби.

Този ценен продукт помага за намаляване на емоционалното напрежение, стреса и безсънието. Затова дори се препоръчва при силно безпокойство да изядем лъжица мед дори и през нощта.

Honey, Wild, Bee, Nature, Brown Bee

Натуралният мед се абсорбира много бързо от човешкото тяло, подобрявайки процеса на храносмилане. А в комбинация с джинджифил и лимон е добро средство за успокояване на „нервен стомах” и нормализиране на перисталтиката.

Медът често се използва в козметиката, а някои домашни маски с мед и естествени масла могат да направят чудеса с кожата ни за броени минути.

Източник: БГНЕС

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

предишна статияBwin предлага опцията Създай залог за всички мачове на Евро 2020
следваща статияКак онлайн букмейкърите използват бонуси да привлекат играчи?