Начало България МВР затяга охраната в райони с „лица с различен произход“

МВР затяга охраната в райони с „лица с различен произход“

59
Калин Стоянов
Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че полицията ще усили охраната на центъра на София и в райони, където се събират лица с различен произход. Това стана ясно по време на среща на Стоянов със заинтересовани страни, като присъстваше и столичният кмет Васил Терзиев.

Формално срещата бе организирана след два случая на насилие в София, които първоначално бяха представени като нападения от мигранти върху българи. След по-детайлни проверки обаче се разбра, че става дума за битови инциденти. В резултат на единия инцидент български младежи нападнали британски студенти с пакистански произход, а в другия младежи с арабски произход провокирали инцидент в центъра на София с български младежи, които по-късно се оказаха приятели.

МВР определи и двата случая като битови, но въпреки това полицията ще усили охраната на места с голяма концентрация на чужденци. Стoянов заяви, че няма увеличение на инцидентите, в които са участвали мигранти, но все пак се предприемат действия за гарантиране на сигурността на гражданите.

Министърът добави, че се планира законодателна промяна, която да позволи назначаването на необходимия брой служители и полицаи за охрана на центровете за настаняване на бежанци. От МВР са установени множество пропуски в центровете и са издадени препоръки за тяхното подобряване.

В същото време столичният кмет Васил Терзиев настоя, че е необходимо да се засилят патрулите в столицата и да се проверят големите групи лица, които предизвикват нереди. Той подчерта, че целта е да се възстанови редът в града и че видеонаблюдението в София ще бъде нараствано.

Ричард Алибегов отбеляза, че ресторантьорите искат повече сигурност за персонала и гостите си. Той подчерта, че неред на бул. „Витоша“ е битов инцидент и не следва да се играе с етническата карта, тъй като в България се живее в мир. Алибегов посочи, че продажбата на наркотици в заведенията е намаляла значително, след като имаше срещи с МВР по въпроса.

От своя страна, главният секретар на МВР Живко Коцев подчерта необходимостта от по-добър контрол от родителите върху младежите. Той обяви, че полицията ще предприеме мерки и в парковете, за да се увеличи превенцията срещу престъпността.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияШвеция вече е пълноправен член на НАТО (ОБЗОР)
следваща статияВНА: Виетнам остава вторият най-голям износител на смартфони в света