Владимир Путин

Следователите в района на Амур разследва кражбата на средства в особено големи размери по време на изграждането на стартовия комплекс за изстрелване на ракети-носители „Ангара“. Според „Комерсант“ от Следствения комитет /СК/ на Руската федерация в Амурска област са открили две нови наказателни дела за кражба по време на изграждането на космодрома „Восточный“. Става дума за нарушения по член „измама в особено големи размери“, впоследствие и двете дела бяха обединени в едно производство, пише вестникът.

Новият руски космически център „Восточни” е загубил поне 172 млн. долара от кражби, а висши служители са в затвора. Какво се обърка с амбициозния проект на президента Владимир Путин?

Путин, космодрум, кражби

Федералният следствен комитет на Русия (СК) казва, че в този мегапроект се разглеждат още 12 наказателни дела, свързани с кражбата. За Путин „Восточни“ е стратегически приоритет за Русия, поради огромния си търговски потенциал.

Най-дългата присъда досега беше 11 и половина години за Юрий Хризман, бивш шеф на държавната строителна фирма „Далспецстрой“. Проф. Марк Галеоти, руски експерт, заяви пред Би Би Си, че скандалът с „Восточни“ очертава мащабите на корупцията сред огромната държавна бюрокрация на Путин.

Путин, космодрум, кражби

„Как можете да се справите с това, без да обявите война на собствения си елит? Той /Путин – бел. ред./, не е готов да го направи. Тази зависимост от мегапроекти почти неизменно създава големи възможности за присвояване“, каза Галеоти.

Защо „Восточни” е толкова важен за Русия?

„Восточни“ е първото съоръжение, предназначено за осъществяване на комерсиални полети. Първото изстрелване се проведе през април 2016 г. и оттогава има още четири.

Путин, космодрум, кражби

Огромният нов обект е в Далечния Изток на Русия, далеч от големите градове, което намалява риска ракетни отпадъци да попаднат в голям градски център. Мястото е било съветска ракетна база, наречена „Свободни“.

Космическите мисии са въпрос на национална гордост за Русия: в края на краищата именно Съветският съюз изпраща първия човек в космоса – Юрий Гагарин.

Посещавайки „Восточни“ през септември, Путин каза на космическите служители:

„Това е най-важният строителен проект на страната с национално значение.“

В момента общата стойност на „Восточни” е 300 милиарда рубли или около 4,7 милиарда долара, съобщава руската агенция РИА „Новости“. Но проектът беше „подсилен“ заради превишаване на разходите и закъснения.

Развитието на „Восточни“ е силно политически ход, тъй като Русия досега разчиташе на космодрома от съветско време „Байконур“ в Казахстан за международни космически изстрелвания. Казахстан е близък съсед, но наличието на основно съоръжение за изстрелване на руска територия е по-безопасно за Москва в дългосрочен план.

Путин, космодрум, кражби

„Восточни“ се намира и в слабо развит регион с високи нива на бедност, така че центърът може да помогне на местната икономика.

В началото на 2015 г. група строителни работници на обекта започнаха гладна стачка, заявявайки, че им дължат заплати след фалит на подизпълнителя. Когато като планираното първо изстрелване на ракети беше забавено през 2015 г. и се случи на следващата година, Путин нареди на СК да проучи как се управлява проекта и беше открита корупция.

В неделя СК съобщи, че 58 служители, участващи в проекта, са осъдени за измама и злоупотреба с власт. Кражбата на Хризман струва на държавата 5,2 милиарда рубли загуби. Той и още няколко ръководители на строителните дейности бяха вкарани в затвора през февруари 2018 година.

Бившият главен счетоводител на „Далспецстрой“ Владимир Ашихмин получи седем години затвор. Бившият президент на регионалното събрание в Хабаровск Виктор Чудов получи шест години.

Въпреки скандала, „Восточни“ все още се контролира от Дмитрий Рогозин, ръководител на държавната космическа агенция „Роскосмос“. Рогозин е близък с Путин, но не е във вътрешния кръг на президента, заяви проф. Галеоти пред Би Би Си.

„Кражба на стотици милиони“

На правителствено заседание на 11 ноември Путин говори гневно за продължаващата корупция във „Восточни“.

„Сто пъти на хората им беше казано: „Работете прозрачно“. Но не! Те крадат стотици милиони“, каза Путин.

Говорителят му Дмитрий Песков по-късно обясни, че гневът на Путин е бил насочен към предишните ръководители на проекта. Той каза, че са откраднати 11 милиарда рубли, от които 3,5 милиарда по-късно са били възстановени.

Путин, космодрум, кражби

Липсата на финансова прозрачност е основният проблем с този и други големи държавни проекти в Русия, заяви проф. Галеоти.

„Президентът Путин би искал „Восточни“ да бъде демонстративно световен първенец. Той търси успех, но дори и това не е достатъчно, за да се справи с проблемите в системата. Не желае наистина да модернизира основите й“, каза той.

Путин, космодрум, кражби

Други страни, включително САЩ и Китай, продължават да имат желание да правят бизнес с „Роскосмос“, оценявайки космическия му опит и технически капацитет.

Но нови космически играчи, като SpaceX, вече оспорват конкурентното предимство на Русия.

предишна статияВъв футбола няма невъзможни неща…
следваща статияПрощаваме се със Стефан Данаилов на 2 декември