Начало Интервю Мартин Димитров: Най-смисленото в този парламент беше отпадането на техническия паспорт за...

Мартин Димитров: Най-смисленото в този парламент беше отпадането на техническия паспорт за сградите

1848

Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил УНСС специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист. През 2005 г. Димитров е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили и до 2007 г. е секретар на парламентарната група на партията.  След присъединяването на България към Европейския съюз е евродепутат. Като лидер на СДС, в началото на 2009 г., Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция. Бил е част от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република от януари 2017 г. А към момента е член на „Демократична България“.

Добро ли е решението за добавките за пенсионерите до 25 декември и индексация от НГ? Може ли този парламент да бъде похвален?

Настоявахме за трайно и стабилно решение, защото даването на пари за няколко месеца на пенсионерите е ляв популизъм. Това няма стабилност и предвидимост и дългосрочност. Самите пенсионери също не са доволни да получават подаяние, искат стабилно решение. Затова подкрепихме решението на служебния кабинет за актуализация на пенсиите, т.е повишаване на коефициента за прослужено време. Това е дясна мярка. Хората, които са работили повече ще получат по-голяма индексация, както и обратното. За съжаление се събраха ГЕРБ, ДПС и БСП в парламента и гласуваха една добавка, която заради финансовият си аспект отложи въвеждането на стабилно решение до 25 декември, иначе щеше да се въведе на 1 октомври. Двете мерки почти беше невъзможно да бъдат комбинирани.

Редно ли беше тези 120 да са „на калпак”. Не беше ли по-справедливо да са само за хората с най-ниски пенсии?

Когато се раздават „пари на калпак” това е лява мярка и популистка. В момента максималната пенсия е 1440 лв. Освен това – хора, които са работили 40 години ще получат 120 лв, и хора, които са работили много по-малко и те ще получат същото. Но при актуализация се отчита кой колко е работил и колко години е внасял.

Тази индексация на пенсиите е реформа, тя не изчерпва всичко, което трябва да се направи, но е важна и справедлива стъпка.

Важно е, че този елемент от пенсионната реформа се случва ю, то е обещано отпреди много години – универсалният коефициент да бъде повишаван. Няма отклонение от общия план за развитие на пенсионната система. От Демократична България ще организираме сериозна обществена дискусия за бъдеща пенсионна реформа.

Кога ще престане практиката пенсионерите да бъдат използвани предизборно?

Това е голям проблем. Тази година беше предвидено пенсионерите да получават добавка от 50лв. в периода януари-март, а изборите бяха на 4-ти април. В бюджета гласуван и приет от ГЕРБ, беше заложено пенсионерите да поличават добавка от януари до март. Как изглежда това? Това е предизборно и тежко популистко.

Какъв ще е ефектът от увеличението на майчинството през втората година?

Тук трябва да се намери баланс. От една страна разбирам и подкрепям нуждата от това майките, които си гледат децата, да получават за продължителен период от време, една справедлива компенсация. Тя дори не е справедлива, но поне по-прилична. Проблемът е, че една такава мярка трябва така да се балансира, че майките да не остават твърде дълго време извън пазара на труда. Имам наблюдение как казусът е решен в други европейски страни. Има много различни практики. Но това, което прави впечатление навсякъде е, докато майките гледат своите деца, да не загубят добрата връзка със своята професия.

Как оценявате работата на 46-тия парламент?

ГЕРБ и ДПС, а често и БСП тотално саботираха почти всичко, което се случва. Сега пречат и на първите стъпки на съдебната реформа. Актуализацията на бюджета, която беше абсолютно нужна и без нея нямаше да има редица мерки, защото са достигнати разходните тавани. С голям зор успяхме да направим тази актуализация.

Ако ме питате за този парламент, от моя гледна точка, най-смисленото нещо го направихме с Виолета Комитова – отпадане на данък технически паспорт за всички сгради. Искаха да вземат 3 милиарда лева като накарат всички сгради преди 2007 да придобият технически паспорти. Това щеше да струва по 500-600 лв. на сграда и това да се прави на всеки 7 години. Това щеше да доведе до мега източване.

Как оценявате мярката със засиления контрол на НАП на данъчните складове? Ще започнат ли най-накрая фирми като „Газпроп“ да плащат коректно?

Промяната, която беше гласувана, е в посока на по-добър достъп до малките ползватели на тези данъчно-акцизни складове. Тази реформа е добра първа стъпка, но не е достатъчна. Иначе колкото до идеята държавата да е да започне да контролира големите фирми, а не да се заяжда с продавачките на пазара или с фризьорките. Mинистърът на финансите ще направи тази първа стъпка, но истината е, че не може да я направи сам. За целта е нужно данъчната администрация да види, че има зад гърба си стабилно правителство, което е твърде убедено нещата да се решат докрай – да има контрол над големите фирми, а не да се тормози малкият и среден бизнес. Това показва явната необходимост от създаването на стабилно реформаторско правителство, което да предприеме такива действия.

Предаде ли ИТН демократичната общност или действията на Демократична България и „Изправи се.бг. Ние идваме” в някои моменти бяха неуместни?

Самият подход на ИТН за съставяне на правителство беше крайно странен и неработещ. Не може никой да не може да пита кои са министрите и какви ще са конкретните реформаторски действия, а всички са длъжни да ги подкрепят. Такъв подход няма никъде в Европа. Видя се, че не може без стабилно коалиционно споразумение. За жалост в България коалиция стана мръсна дума покрай ГЕРБ, които сключваха коалиционно споразумение с едни партии, а винаги управляваха коалиционно с ДПС. Коалициите на светло са единственият цивилизован, европейски начин.

Относно отказа ни за среща с БСП за третия мандат – видяхте, че никой не подкрепи създаване на правителство с мандата на БСП. Затова искахме преди връчването на този мандат да се проведат консултации и да се излезе с обединена позиция кой е най-добрият вариант. БСП останаха напълно сами – никой не ги подкрепи и никой не застана политически зад създаване на правителство от тяхна страна. В този смисъл те нямаха никакъв потенциал да реализират този мандат и го видяхме. Те бяха наясно с това, но решиха да си правят пиар.

От Демократична България имаме ясна позиция за правителство с мандата на БСП и това сме го написали. Всеки, който е желал, го е прочел.

 

предишна статияПетков и Василев имат поне три коза. Промяната продължава.
следваща статияКиселото мляко – герой в битката с лошия холестерол