Начало Водещи Мартин Димитров: Защо ГЕРБ и ДПС са мълчали досега за договора с...

Мартин Димитров: Защо ГЕРБ и ДПС са мълчали досега за договора с „Боташ“

49
Мартин Димитров
На снимката: Мартин Димитров

Нито веднъж досега ГЕРБ и ДПС не са изказали мнение по договора с турския държавен газов оператор „Боташ“. В същото време се хвърлят обвинения по кабинета на Николай Денков, така че все едно той го е подписал.

Това каза от парламентарната трибуна депутатът Мартин Димитров по време на извънредно заседание на парламента, на което се дискутира докладът на временната комисия за изясняване на обстоятелствата около подписването на договора.

„Хората остават с впечатление, че Денков е сключил договор, и че ПП-ДБ са сключили договор, от който България претърпява щети. За цялото това време от сключване на договора с „Боташ“ никога не чухме мнение на ГЕРБ, а и на ДПС по тази тема. Хубав ли е този договор, има ли проблеми в него, има ли щети за България. Никога нито една дума от ГЕРБ по тази тема не се чу“, каза Мартин Димитров.

Според него на прицел от ГЕРБ са взели хората, „които не са го подписали и са били принудени да платят“.

По думите на Димитров такива договори не може да се сключват от служебно правителство, а парламентът трябва да бъде информиран при такива договори.

„Не може за 13 години напред да поемеш ангажименти, при положение, че не е ясно докога такива количества ще бъдат необходими. Самите количества, които са поети като ангажимент, изглеждат прекалено големи“, каза Димитров.

„Най-много липсва политическата оценка и ГЕРБ трябва да заявите вие този договор одобрявате ли го, защо никога не сте се противопоставили, защо никога не сте изразили противно мнение“, допълни депутатът.

Димитров уточни, че е задал въпрос до енергийния министър Румен Радев дали има ограничения за преноса на руски газ по този договор и отговорът е бил, че такива ограничения не са въведени.

„Знаете, че в Турция, газът който минава през нея, става турски, какъвто и да е бил преди това, и на това основание може да бъде транспортиран навсякъде като турски газ. Този въпрос виси със страшна сила и трябва да бъде уточнено какво става с него.
Важното е този договор да бъде предоговорен. Сегашният министър обаче е бил пряк участник в неговото сключване“, припомни Димитров.

Според него, това че служебният енергиен министър е бил участник в този процес, означава, че от ГЕРБ са доволни от договора.

По-рано днес стана ясно, че БСП ще сезират европейската прокуратура за договора с „Боташ“. Причината е, че страната ни плаща по 1 млн. лв. дневно без да има необходимост от доставките на газ.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДелян Добрев разкри заговор: Срещу 500 хил. лв. ПП-ДБ трябвало да фалират „Булгаргаз“ в полза на Сашо Дончев
следваща статияЕвропейските и гръцките граници са защитени и сигурни, заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас