Начало Технологии Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на САЩ

Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на САЩ

779

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на Съединените щати – във връзка със злоупотребата с личните данни на потребителите на мрежата. Междувременно скандалът се разраства.

Личните данни на 87 милиона потребители на Фейсбук са неправомерно използвани от компанията за политически консултации „Кеймбридж Аналитика“. През 2014 г. тя е пуснала психологическа анкета във Фейсбук, на която отговорили 270 000 души и чрез нея получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели. Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели, преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.

Това признание направи в блога си техническият директор на социалната мрежа Майк Шрьопфер. Цифрата е чувствително по-голяма от цитираната досега – първоначално се смяташе, че без тяхно разрешение са използвани данните на 50 милиона души. Повечето от засегнатите потребители се намират в САЩ. Според информация на BBC около 1 милион и сто хиляди души са от Великобритания.

Разрастващият се скандал принуди американските конгресмени да поискат личен разговор с изпълнителния директор на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Зукърбърг ще се яви на съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април. На следващия ден той ще отговаря и пред комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите.

предишна статияНа Велики четвъртък боядисваме яйца
следваща статияПродават „Чайка“, возила Брежнев, за 420 000 евро