Начало България Маркет Линкс: ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ – 55

Маркет Линкс: ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ – 55

29
Маркет линкс
Снимка: Маркет линкс

Коалицията ГЕРБ-СДС ще увеличи броя на своите депутати в 50-тото Народно събрание в сравнение с предишното. Те ще бъдат 80 депутати, вместо 69 в 49-тото НС. Предвижда се, че ДПС ще нарасне от 36 на 41 мандата.

По този начин двете политически сили ще могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. В същото време ПП-ДБ очаква спад от 64 на 55 народни представители в бъдещия парламент.

Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и проведено от bTV и „Маркет ЛИНКС“, извършено сред 1007 лица над 18 години в периода от 27 април до 09 май 2024 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Коалицията ГЕРБ-СДС събира най-голямата подкрепа сред избирателите – 26%. ПП-ДБ е на второ място със 17.7%, а трети са ДПС с малко над 13% подкрепа. След тях следват „Възраждане“ с няколко стотни разлика, а БСП е на пето място с 8%.

Проучването от „Маркет линкс“ предвижда петпартийен парламент, тъй като проучването на „Има такъв народ“ – с 3.2% от гласовете – ще остане под избирателната черта. Новата коалиция „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова ще получи под 2%, поради запазения си запоздал старт в изборната кампания.

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати. ПП-ДБ ще има четирима, „Възраждане“ – трима, ДПС и БСП – по двама.

Данните са от национално проучване, финансирано и проведено от bTV и „Маркет ЛИНКС“, извършено сред 1007 лица над 18 години в страната в периода от 27 април до 09 май 2024 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още новини от деня – четете тук