Начало Водещи Мария Габриел ще е премиер зад дебелата сянка на Борисов

Мария Габриел ще е премиер зад дебелата сянка на Борисов

124
Веселин Стойнев
Веселин Стойнев
Снимка: Дария Спирова


Бойко Борисов от ГЕРБ разясни ситуацията около ротацията във властта и потвърди, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер, включително специфицира и датата на ротацията – 6 март. Това става точно в момента, когато са минали 9 месеца от образуването на кабинета на не-коалицията и според договореното Николай Денков трябва да се оттегли от поста си, като Мария Габриел го замени.

Последните месеци преодолява напрежението около ротацията, защото в ГЕРБ имаше съмнения дали е подходящо Мария Габриел да бъде премиер в тяхното „второ полувреме“ на управлението. Някои депутати от партията предложиха идеята Борисов да бъде премиер от март, но той я категорично отрече вчера.

Изгодите от спазването на договорката

Вероятно недоволството от Габриел е поради факта, че тя е твърде „техническа“ и няма да усети политическото влияние на ГЕРБ в „второто полувреме“. Неспазването на първоначалната договорка обаче рискува да доведе до нова фаза на нестабилност. Дори самата Мария Габриел, която напусна поста на еврокомисар, за да стане премиер, може да навреди сериозно на Борисов и ГЕРБ, ако бъде изиграна.

Спазването на договорката е изгодно, защото има много ползи от прехода. Трябва да се работи за пълното присъединяване на България към Шенгенската зона и еврозоната. Ако това стане по време на управлението на не-коалицията, те ще могат да си припишат пълен успех. Ако обаче дойде и отлагане на присъединяването, всеки провал ще бъде резултат от политическа дестабилизация.