Начало Водещи Мария Габриел: Сметките на Руския културно-информационен център могат да бъдат запорирани

Мария Габриел: Сметките на Руския културно-информационен център могат да бъдат запорирани

109
Мария Габриел
На снимката; Мария Габриел/ Източник: БТА

Министърът Мария Габриел разкри, че Руският културно-информационен център в София може да бъде забранен и българското Министерство на външните работи би одобрило такава инициатива. Тя отговори на въпрос за закриването на центъра по време на парламентарен контрол.

Причината за това може да бъде фактът, че Руският културно-информационен център в София е свързан с Федералната агенция по общността на независимите държави, наричана „Россотрудничество“, а и двамата ръководители са в списъка на санкционираните от ЕС. Управителят на центъра е бил част от „Россотрудничество“.

Мария Габриел предложи замразяването на активите на „Россотрудничество“, включително банковите сметки, като част от усилията за борба с дезинформацията и манипулирането на информацията от страна на Русия.

Тъй като Министерството на външните работи не е компетентен за прилагане на санкции, Габриел предлага приемането на специален закон, който да урежда дейността на различните институции на национално ниво по отношение на замразяването на финансови активи.

„Сега е въпрос само за бързото приемане на този закон в България, така че финансовите институции и други компетентни органи да имат ясни инструкции как да го изпълняват“, допълни тя.

Вижте повече новини за вътрешната политика тук

предишна статияГЕРБ и ДПС направиха ново мнозинство с хората на Слави за АЕЦ „Козлодуй“
следваща статияДесетки пловдивчани пред Альоша, искат премахването му