Начало Водещи Мария Габриел изпревари по рейтинг и одобрение ментора си Бойко Борисов

Мария Габриел изпревари по рейтинг и одобрение ментора си Бойко Борисов

74
Бойко Борисов и Мария Габриел
Мария Габриел и Бойко Борисов.

Доверието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и премиера Николай Денков е наравно, съответно 24% и 24%.

Това се вижда от проучване, проведено от bTV и „Маркет ЛИНКС“, на което са участвали 1016 лица над 18 г. през периода 26 януари – 4 февруари.

По данните, президентът Румен Радев продължава да има най-висок рейтинг – 40%.

Останалите политически лидери на партиите имат сравнително малка разлика в одобрение. Следват Слави Трифонов („Има такъв народ“) и Костадин Костадинов („Възраждане“) с еднакво одобрение – 17%. Лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев – съответно и двамата с 15% доверие.

Според социолог от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков, „Слави Трифонов продължава да има добър рейтинг. Като цяло връзката между ИТН и него се е скъсала отдавна и той вече не може да прелива от този свой публичен политически ресурс, който има към партията. А тя изглежда буквално на ръба на оцеляването при евентуални следващи избори“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с 14% одобрение, както и съпредседателят на „Демократично България“ Христо Иванов. Делян Пеевски от ДПС пък е с 8% доверие.

ГЕРБ продължава да остава първа политическа сила.

Ако имаше парламентарни избори днес, за БСП ще гласуват 23.8%. На второ място се нарежда „Продължаваме промяната – Демократична България“ със 17.2%.

ДПС е трета политическа сила с 12.1% подкрепа, измествайки „Възраждане“, които имат подкрепа от 9.9 на сто.

8.5% от анкетираните ще гласуват за БСП. „Има такъв народ“ остава малко под границата за влизане в парламента с 3.8%. Близо една пета от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

Отношението към правителството бележи малка промяна в положителна насока – с 2%.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода 26 януари – 4 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.