Начало Водещи Манолова: На какво основание полицаите снимат с личните си телефони

Манолова: На какво основание полицаите снимат с личните си телефони

573

Вътрешният министър Бойко Рашков бе извикан на изслушване в парламента, за да даде пред депутатите подробности за случая, след като кадри от охранителните камери под колоните на Министерско съвет бяха публично разпространени от специално създадената за случая парламентарна комисия.

Председателят на „Изправи се България! Ние идваме!“ Мая Манолова направи изказване от трибуната и зададе няколко въпроса:

„Най-потресаващата част от видеозаписа са кадрите, които показват поведението на един от полицаите снимащ момиче с личния си телефон в продължение на над 10 минути. Това момиче е влачено и блъскано, и е с разкъсани дрехи, пред очите на полицаите, които пребиват младежи. Наистина потресващо поведение, което всеки от нас, като човек и родител няма как да не осъди. На какво основание полицай вади телефон и снима? Има ли някакво основание да се снимат издевателства над протестиращи? Още повече, че това беше практика по време на протестите. По същия начин се държаха и полицаите в РПУ-тата, където в  предверията и в помещенията за задържане полицаите снимаха. Те нямаха и идентификационни номера, за да бъдат разпознати. Тези записи от личните телефони и боди камерите кой ги проверява и къде се съхраняват“, попита от трибуната Мая Манолова.

„Това е позор за МВР. Говорим за извратеност. Вероятно тези снимки си ги слага в личния архив“, отговори Бойко Рашков на Манолова.

„Вероятно е смятал тази млада жена за негова собственост. Няма правна рамка за това действие. Това е нарушение на Конституцията. никой няма право да бъде сниман без негово съгласие“, категоричен бе Рашков.

Припомняме, че видеоматериалите, които показват действия на прекомерно полицейско насилие срещу протестиращи граждани, бяха укривани от властите в продължение на повече от 1 година, включително от 2 съдебни състава.

предишна статияДимитров се справи с Баутиста Агут на старта в Синсинати
следваща статия„Ройтерс“: Българската икономика отбелязва рекорден ръст от началото на века