Начало Водещи Манолова: Митева нарушава Конституцията, Иванов: Да се свика заседание утре или във...

Манолова: Митева нарушава Конституцията, Иванов: Да се свика заседание утре или във вторник

582

„С отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента председателят Ива Митева нарушава българската Конституция.“ Това каза на извънреден брифинг Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние идваме!“, която коментира решението на Митева да не свиква заседание на парламента в понеделник.

Манолова изтъкна, че са изпълнили едно от необходимите условия за свикване на извънредно заседание с внасяне на искане от минимум 48 депутати с подписите на Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

Мая Манолова посочи, че текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен. Една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание.

Иванов: Митева да свика заседание на НС утре или във вторник

Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор Иван Гешев въпреки цялата съпротива. Това написа в профила си в социалната мрежа Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Според него този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. „Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание“, добави Иванов.

Той припомни, че в петък група от 48 народни представители са събрали подписи за провеждането на извънредно заседание на парламента в понеделник.

„Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на Народното събрание. Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза“, отбеляза лидерът на ДБ.

Христо Иванов призова председателя на НС Ива Митева да свика заседание на парламента утре или най-късно във вторник сутринта.

„Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение“, подчерта съпредседателят на ДБ.

предишна статияСъдбоностно запознанство за една от зодиите днес
следваща статияМедведев спря Джокович за дебютна титла от Шлема в кариерата