супа

Сега, когато официално дойде зимата и температурите се понижават, телата ни са много по-уязвими от вируси и инфекциозни заболявания. Най-добрият начин да се защитим по време на тези смени на сезоните е да засилим метаболизма си, а най-ефективният и лесен начин да направим това е да променим диетата си, пише в. „Сабах“.

Според диетолога Йълдъз Мелек Аксойлу, мама беше права, като ни хранеше с пилешка супа и бульон, пълен с много зеленчуци. Те не само ни помагат да заменим солта и течностите, които можем да загубим през целия ден, но и са пълни с всички основни витамини и хранителни вещества, от които телата ни се нуждаят, за да произвеждат клетките, които се борят с болестите.

„Когато сте болни, консумацията на пилешка супа и бульон също е важно не само за борба с болестта, а за възстановяване на течностите, които губите, докато сте болни“, каза Аксойлу и добави, че супата може да осигури облекчаване на симптомите благодарение на противовъзпалителните си средства.

„Протеините, които съдържат такива супи, също са от решаващо значение за производството и възстановяването на клетките. Те имат антисептични свойства „, каза Аксойлу.

Тя каза, че добавянето на редица подправки – особено чесън, джинджифил, куркума и черен пипер – към нашите супи и ястия е важно, тъй като те поддържат имунната система, регулират кръвната захар и са полезни за поддържане здравето на сърцето.

Особено през студените зимни месеци е важно да укрепим имунната си система и метаболизма, за да се борим по-лесно с болести като настинка и грип и за да осъществим тази цел, трябва да имаме диета, богата на антиоксиданти.

Освен класическата пилешка супа на мама и бистрите бульони, консумацията на пресни плодове, богати на витамини и антиоксиданти, е от решаващо значение за здравословното тяло и силния метаболизъм. Akсойлу каза, че ананасите и киви са перфектни плодове, за да посрещнем ежедневната нужда от витамин С. Тя каза, че е добре да се консумират тези плодове всеки ден и да се добавят други плодове като грейпфрути и боровинки.

„Не забравяйте зеленчуците“, каза Аксойлу и добави, че зелените зеленчуци като броколи, зелени чушки, спанак и магданоз също са чудесни източници на витамин С.

Витамин Е е друг витамин, който играе решаваща роля за укрепване на имунната система, каза лекарят, като съветва хората да консумират здравословни мазнини чрез храни като авокадо, лешници, орехи, бадеми, фъстъци и кокосови орехи.

„Не се отказвайте и от Омега-3 в диетата си“, каза Аксойлу, като подчерта, че това е една от най-полезните мастни киселини за сърцето и мозъка. „Можете да увеличите приема на Омега-3, като консумирате ленени семена, орехи и тиквички в допълнение към рибата“, каза тя и добави, че Омега-3 може също да помогне при акне и да укрепи здравето на кожата, благодарение на своите противовъзпалителни свойства.

„Селенът е също добър антиоксидант и противовъзпалително средство. Той е противораков. Той също така помага за укрепване на кожата, косата и ноктите. Спанакът, гъбите, ленените семена и яйцата са храни, богати на селен“, каза тя.

предишна статияНякой ще срещне повторно скъп човек, когото е изгубил, друг ще трябва да влее увереност на любимия
следваща статияМистерия: 300 мъртви птици падат от небето над Уелс