Макрон Франция ресторанти

Лидерите на срещата на върха на Г-7 бяха неочаквано пренебрегнати за сметка на Иран, след като външният министър на страната Джавад Зариф направи изненадващо посещение по френска инициатива. Тя обаче рискува да разпали искрата на раздора между американския президент Доналд Тръмп и европейските лидери.

Френският президент Еманюел Макрон използва срещата на върха, за да се опита да обедини лидерите на Г-7 за преодоляване на високото напрежение между Вашингтон, Техеран и европейските столици заради ядрената програма на Иран. Той обаче срещна пасивна съпротива от страна на американския президент.

Тъй като усилията на Макрон започнаха да стават неoбясними, той предприе рисков ход, канейки Зариф в Биариц.

Официално г-н Зариф пристигна по покана на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан за двустранна среща и нямаше да участва в срещата на върха. Френските домакини обаче имаха идея да се възползват от перспективата той да бъде включен в дискусиите на Г7, като според тях това би помогнало да се стигне до някакво споразумение.

Доналд Тръмп обаче категорично отказа да бъде в една компания със Зариф. На въпрос на американски журналисти придружаващи делегацията от Белия дом, дали ще се срещне с иранския външен министър, той отговори остро: „Без коментар.“

По-рано Еманюел Макрон заяви, че лидерите на Г-7 – включващи Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ – са постигнали споразумение по време на откриващата им вечеря в събота вечер, за започване на преговори с Иран.

Неговите служители информираха репортери, че групата на Г-7 иска Макрон да предаде полукоординирани послания на Техеран, като основа за намиране на нов изход от ядреното и стратегическото напрежение.

„Мисля, че проведохме едни отлични разговори, които имат голяма стойност“, заяви Макрон пред френската телевизия в неделя.

Доналд Тръмп обаче не беше на това мнение. Той първо каза, че предложение въобще не е било обсъждано по време на вечерята, а по-късно каза, че няма обща позиция.

Както е известно САЩ се изтеглиха от Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) по ядрената програма на Иран през 2018 г. и започнаха отново да налагат санкции спрямо Иран.

За да избегнат въздействието на санкциите, европейците бяха принудени да се оттеглят икономически от Иран, но търсят начин да спасят споразумението и да постигнат сближаване с Иран.

Самолетът на г-н Зариф в крайна сметка напусна Франция късно в неделя вечерта, но не и преди присъствието му да увеличи още повече напрежението между европейците и г-н Тръмп.

Франция и Германия се опитват да намерят начин да отворят отново вратата за сътрудничество, дори в момент, в който САЩ, Великобритания и Австралия са настръхнали срещу Иран заради задържането на товарни кораби в Ормузкия проток.

предишна статияF-16 отдавна не е само самолет, а стратегически избор
следваща статияЕд Шийрън иска да запише музиката за новия Джеймс Бонд