Начало Водещи Майките по целия свят са „програмирани” да реагират при бебешки плач

Майките по целия свят са „програмирани” да реагират при бебешки плач

1177
бебе

Ако сте майка, със сигурност знаете как да се справите, когато бебето ви заплаче или поне ви предстои да се научите. Ако все още не сте – то следващият материал е за вас.

Учени установили, че майките от всички националности, религии, държави и прочее реагират по един и същ начин на бебешкия плач.

Изследването им, проведено в 11 държави, разкрива, че когато детето се разплаче, в мозъка на майката се активират определени части, които са свързани с движенията и говора.

бебе

Учените установили, че бебешкият плач задейства винаги майчиния инстинкт по един и същи начин. Чувайки плача, майката винаги има едно и също поведение – да вземе детето си в ръце и да му говори, за да го успокои.

Проучването е направено сред майки с първото си дете, както и при многодетни майки.

Оказва се, че във всички държави и независимо дали майката има едно или повече деца, плачът на бебето, задейства винаги район от мозъка, който е свързан с намерението да стане, както и фронтални зони на мозъка, свързани с говора и артикулирането.

„Тези резултати дават основание да се мисли, че реакцията на майки на плача на техните бебета, са „програмирани“ в мозъка и са едни и същи за всички култури”, пише в доклада на изследователи.

Там е написано още, че при мъжете нещата не стоят така. Техният мозък отговаря различно на сигнала бебешки плач. През нощта например мъжете изглежда чуват по-малко, че бебето се е събудило и плаче или не обръщат чак толкова внимание на това. Те не са склонни колкото жените да станат и да отидат при него, за да го успокоят.

бебе

Макар и последните години да има промени в социалния модел на отглеждане на децата, в крайна сметка майките са тези, които по-често поемат грижата за повечето домашна работа и най-вече с отглеждането на техните новородени.

предишна статияРоналдо е №1 през 2017 г., реши ФИФА
следваща статия8.5 млн. за имението на Чарли Шийн (СНИМКИ)