люти чушки

Ново проучване на италиански изследователи твърди, че яденето на пикантна храна повече от четири пъти седмично намалява риска от фатални инсулти и инфаркти.

Изследването, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, проучило в продължение на осем години над 22 000 граждани от региона Молизе в Италия – някои от които ядат люто, а други не.

Проучването установява, че при тези, които редовно ядат пикантни люти чушки или други пикантни храни, вероятността да умрат от сърдечен удар е с 40% по-малка, а също така рискът от смъртност от всички останали причини е с 23% по-нисък.

Водещият на проучването Мариалаура Бонасио, епидемиолог от Средиземноморския неврологичен институт (Neuromed), заяви, че по-ниският риск от смъртност е независим от типа диета, който хората следват.

„С други думи, някой може да спазва здравословната средиземноморска диета, а някой друг да яде по-малко здравословно, но за всички тях яденето на люти чушки има защитен ефект“, цитират думите му в Си Ен Ен.

Лича Яковиело, директор на катедрата по епидемиология и превенция в Neuromed и професор от Университета в Инсубрия във Варезе, заяви, че лютите чушки винаги са основен компонент на италианската хранителна култура.

„Виждаме ги да висят на италиански балкони и дори изобразени върху бижута“, каза тя.

Тя добави, че полезните свойства на лютото са се разпространили чрез италианската хранителна култура.

Яковиело обясни, че различни растения от семейство капсикум, въпреки че се консумират по различни начини по целия свят, могат да защитят здравето ни, както вече се наблюдава в Китай и Съединените щати.

Сега изследователите планират да проучат биохимичните механизми, които правят лютите чушки полезни за нашето здраве.

предишна статияПоследната битка на Хитлер
следваща статияНякой да внимава да не изгуби любимия днес, друг ще задълбочи отношенията със своя