Начало Водещи Лъв-беглец и ранен лос живеят в убежище в Русия

Лъв-беглец и ранен лос живеят в убежище в Русия

1006
Лъв

Лъв, избягал от летище, крокодил, открит на сметище и лос, нападнат от бездомни кучета – всички тези животни са намерили подслон в необичайно частно убежище в Русия.

Десетки мечки също са преминали през центъра Велес край Санкт Петербург, след като през 2009 г. е бил открит от бизнесмена Александър Фьодоров, който твърди, че е похарчил повече от 1 милион долара за проекта.

„Нашата цел е да третираме дивите животни и да ги изправим отново на краката им, за да ги освободим, ако това е възможно“, каза той за центъра в Раполово, на 20 километра от втория по големина руски град.

„Някои от животните са намерени след инциденти, други са изоставени. Понякога историите им са като сюжет на филм“, казва Фьодоров.

Една особено драматична история е тази на лъвицата, наречена Елза, която избяга в летище Пулково в Санкт Петербург през декември миналата година.

„Елза е изпратена от Грозни (столицата на Чечня) от чеченски бизнесмен на приятел в Санкт Петербург като подарък за Нова година“, каза Фьодоров.

„Но хапчетата за сън, дадени на лъвицата преди пътуването, престанали да действат твърде рано. На летището лъвицата счупи клетката си и избяга.“

Елза скоро била заловена и по-късно бил отнесена на новия си собственик, който бързо осъзнал, че „за него е невъзможно да гледа лъв“ и я завел в приюта.

По това време отглеждането на диви животни у дома не беше незаконно, но наскоро бе приет закон, който забранява практиката от следващата година.

По-малко се знае за историята на крокодила на име Гена, който е намерен на сметището на север от града.

Отглеждането на екзотични диви животни като домашни любимци отдавна е на мода сред някои богати или търсещи новости руснаци, но често завършва нещастно поради лошо отношение към животните или бягство.

Малко помощ от държавата

Преди две години, докато все още беше малчуган, лос, наречен Алюминка, беше лошо наранен от бездомни кучета, които я нападнали. Лосовете са все още често срещани в европейската Русия, живеещи в горите. Сега тя минава покрай заграждението в Раполово.

„Онези животни, които не биха могли да оцелеят в дивата природа, са тук“, каза Александър Тепляков, 45-годишен доброволец в центъра.

Четирима души и около 10 доброволци работят в Раполово, където животните се държат в огромни клетки или заграждения около голяма каменна постройка, в която се намира медицинско заведение.

Въпреки огромния размер на Русия, човешката дейност все повече навлиза в естествените местообитания на животните и затруднява оцеляването им в дивата природа.

Държавата не ги подкрепя много, дори и когато президентът Владимир Путин изнася речи, в които хвали природното наследство на Русия и се радва на случайни фотографски възможности с диви животни.

„В Русия можете да преброите такива центрове, където има реална помощ за диви животни, на пръстите на едната си ръка“, казва Светлана Илинска, съдиректор на московска неправителствена организация „Център за правна защита на животните“.

Има около 50 милиона изоставени домашни любимци в страната, особено котки и кучета, които се размножават на свобода, тъй като собствениците често не ги стерилизират, каза тя.

При дивите животни пътните инциденти са честа причина за смърт, като през миналата година в Русия са регистрирани 161 автомобилни произшествия с големи животни – често лосове.

Илинска каза, че „няма ефективен план за подпомагане на диви животни в нужда“.

„Няма приюти, нито (обществена) осведоменост за това какво трябва да правите, ако откриете ранено животно в дивата природа. Също така няма закон, който би могъл да ги защити от индустриалното развитие,“ каза тя.

А за частните собственици на приюти като Фьодоров разходите са прекалено високи.

„Не съм сигурен колко дълго можем да продължим“, каза той, обяснявайки, че печалбите от строителния му бизнес са засегнати от икономическата криза, която удари Русия през 2014 г.

„Не можеш да предскажеш бъдещето“, каза той, признавайки, че приятелите му смятат, че той е „луд“ за поддържане на приюта.

предишна статияДжони Деп посети болни от рак деца в Париж в образа на Джак Спароу
следваща статияЕдна от зодиите е обречена на неуспехи, а друга я очаква заслужена почивка