Начало Водещи „Лъвиците“ надделяха над Полша на Евроволей 2021

„Лъвиците“ надделяха над Полша на Евроволей 2021

890

Великолепен български отбор изигра мач за учебник и стана първа в група В на Европейското първенство в Пловдив. „Лъвиците“ сразиха Полша с 3:1 (18:25, 25:21, 25:21, 25:23) в последния пети мач. До този момент „дружината“ нямаше поражение и комфортно гледаше от върха.

Триумфът пред фантастичната публика в зала „Колодрума“ означава осминафинал срещу Швеция в събота. Скандинавките ще излязат в ролята на аутсайдер, станал четвърти в група D. При нов наш успех ще се изправим срещу победителя от Германия и Нидерландия. Бундестимът единствен ни победи драматично с 3:2 на турнира досега. Но шансовете ни за участие на финалната четворка в Белград следващата седмица рязко ни се увеличиха, след като се разминахме с Турция и нов дуел с Полша.

Първата точка в мача отиде за „дружина полска“, която затвърди преднината си с отлична блокада. Тогава Гергана Димитрова отбеляза за първи път за България. Под пламенната подкрепа от трибуните на „Колодрума“ нашите не само изравниха, но и поведоха – 3:2. Дойде ред на полякините да вземата инициативата с шест поредни точки – 3:8. Серията спря след грешен сервис, но ние веднага „върнахме жеста“. България успя да стопи аванса до 6:9. Но за съжаление отново сервис в аут даде топката на гостенките. Първата част определено не вървеше по наш вкус. Твърде лесно давахме точки заради лоши сервиси, а блокадата ни трудно спираше атаките на „дружината“. Преднината на Полша набъбна на отчайващото 17:10. Последва размяна на точки и малко скъсяване на аванса, но като че ли вече българките мислеха за втората част. Полякините затвориха гейма при 25:18.

И през втората част гостенките първи взеха преднина. Точките се разменяха почти равностойно, но авансът все бе за Полша. За първи път той нарасна по-осезаемо при 6:3. Българките обаче се „озъбиха лъвски“ и резултатът бе изравнен – 8:8. И за първи път в мача поведохме след фантастична серия от сервис на Нася Димитрова – 10:8. В този момент нашите наистина „летяха“ и редяха успешни атаки. Авансът ни не само не се намали, а напротив – стана 16:11. Много спокойно България не допускаше съперникът да се приближи на повече от три точки, но в повечето случаи беше 5. Сега беше ред на полякините да признаят поражението в частта и драмата да продължи при геймово равенство. В почти аналогичен развой се стигна до 25:21.

Драмата се засилваше с всяка минута. В третия гейм Полша взе първа точка, а България веднага отвърна. „Дружината“ успях да дръпне при 5:2, което предизвика таймаут от Иван Петков. Ефектът беше повече от великолепен – 5:5. Третата ни преднина дойде с 8:7. Българките натиснаха още по-здраво газта и точките логично идваха. Нашите поведоха с 13:10. На всички в „Колодрума“ обаче им беше ясно, че Полша е изключителен отбор. След прекъсването на „дружината“ се стигна и до 13:13. Направили по един доминиращ гейм, съперниците започнаха да се дебнат. Заредиха се равенства, които продължиха до 19:19. Тогава нашите нерви показаха повече мощ и 22:19. С огромен характер България отказваше за изпусне аванса – бетон в защитата, светкавици в атака. И заслужено поведохме след ново 25:21.

В четвъртия гейм българките стартираха вихрено. Поведоха с 4:2, с 5:3, 6:4. За съжаление Полша изравни при 6:6. Рулетката на нервите се въртеше със страшна сила, а все нашите първи „натискаха спусъка“. Преднината ни от две точки се запазваше до 16 :14, когато устремно се увеличи – 20:14. В името на драмата допуснахме да стане 24:23, но уникален блок донесе триумфа. Нашите изиграха най-силния си мач на турнира срещу най-стойностния съперник. С изключение на първия гейм в нито един момент превъзходството ни беше под съмнение..

предишна статияКласирали се отбори за групите на Шампионска лига
следваща статия„Евронюз”: Афганистанската криза затвърждава Балканите като геополитическо блато