Начало Новини Лодка с починали мигранти, най-вероятно от Африка, бе открита край Бразилия

Лодка с починали мигранти, най-вероятно от Африка, бе открита край Бразилия

64
Лодка с починали мигранти, най-вероятно от Африка, бе открита край Бразилия

Лодка, пълна с трупове, вероятно на африкански мигранти, бе открита край Бразилия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местната полиция.

Тя смята, че мъртвите хора вероятно са граждани на Мали и Мавритания.

Рибари се натъкнали на зловещата находка край северния бразилски щат Пара. На лодката е имало общо девет тела в напреднал стадий на разлагане.

Близо 12-метровото бяло-синьо кану прилича на лодките, използвани от мигранти, за да достигнат испанските Канарски острови край Западна Африка. Затова се смята, че Бразилия вероятно не е била крайната дестинация на починалите хора.

Атлантическият маршрут от Западна Африка до Канарските острови е един от най-опасните в света. Лодките, които пропуснат дестинацията си, може да бъдат отнесени от силните ветрове и океански течения. Мигрантите на борда на такива лодки често умират от обезводняване и глад.

Публикувано миналата година разследване на АП установи, че поне седем лодки с мъртви африкански мигранти са били намерени през 2021 г. чак край Америка.

Тази година бе отчетено петкратно увеличение на броя на мигрантите, поели от Западна Африка към Канарските острови, които като част от Испания са територия на Европейския съюз. Въпреки сделката на стойност 210 милиона евро, подписана през февруари между ЕС и Мавритания, мнозинството от мигрантските лодки все още тръгват от тази западноафриканска страна.

По данни на испанското министерство на вътрешните работи от началото на тази година повече от 13 хиляди мигранти са достигнали Канарските острови, но стотици други са изчезнали. 

 

предишна статияРесторант „Яйцето“ в Ректората се превърна изследователски център
следваща статияЦърквата разпространи кадри от поругаването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)