Начало Новини Лидерите на Косово приветстваха препоръката на ПАСЕ страната да стане член на...

Лидерите на Косово приветстваха препоръката на ПАСЕ страната да стане член на Съвета на Европа

44
Лидерите на Косово приветстваха препоръката на ПАСЕ страната да стане член на Съвета на Европа

„Голям ден за Косово“, написа премиерът на Косово Албин Курти в социалната платформа „Екс“, след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа препоръча Косово да бъде поканено да стане член на организацията, съобщи Хина. Курти приветства решението, наричайки го „една стъпка по-близо до членство“.

„Това е категорично одобрение за реномето на нашата държава по отношение на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, което довежда Република Косово една стъпка по-близо до пълноправно членство“, заяви Курти.

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви същевременно, че „гласът на европейците е бил чут“.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи снощи приемането на Косово за член на Съвета на Европа и покани Комитета на министрите да одобри окончателно това решение на заседанието си на 16 май. Проектостановището по молбата на Косово за членство, в което се препоръчва приемането на Косово, беше подкрепено от 131 депутати, 29 гласуваха против, а 11 се въздържаха.

Изпълняващият длъжността премиер на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич остро осъди препоръката на ПАСЕ, като я нарече „ден на срама в ПАСЕ“, предаде Танюг.

 

предишна статияНинова: Ако утре Борисов нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите, и това ли ще изпълни?
следваща статияГодишната инфлация в ЕС се забавя до 2,6 на сто през март и до 2,4 на сто в еврозаната, отчита Евростат