Начало Любопитно Летящо такси ще вози пътници до 2025 г.

Летящо такси ще вози пътници до 2025 г.

2028
Прототип на електрическото въздушно такси

До 2025 г. безпилотно електрическо такси ще лети до различни градове по света. В четвъртък немската компания Lilium обяви първия му полет.

Вероятно летящото такси ще пътува в пълно с конкуренти небе. Причината за това са многото стартиращи компании като Airbus, Boeing и Uber, които работят върху собствен прототип на въздушен градски транспорт.

Таксито ще може да се издига вертикално като хеликоптер и ще има крила за хоризонтален полет с обхват от 300 км. Те ще му позволяват да развива максимална скорост от 300 км в час.

Тестовият автомобил първоначално излетя в Мюнхен в началото на май. От компанията не коментират колко време е престоял във въздуха.

По думите на Леандро Бигарела, ръководител на теста на Lilium, машината се е държала добре и е реагирала както трябва.

Вярвайки, че ще се сблъскат с „искания градският въздушен транспорт да е тих, безопасен и екологично позитивен,“ компанията ще предложи приложение, което да позволи на пътниците да намерят близките площадки за кацане при полет, който според тях ще бъде „сравним по цена с такси, но четири пъти по-бърз“.

Предлагането на по-голяма кабина е от ключово значение. Петте места са за „икономия, която просто не можете да се постигнете с две места“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на фирмата Даниел Виганд, визирайки конкурентното двуместното такси, което успешно полетя през 2017 година.

предишна статияЕволюцията на европейските популисти
следваща статияИспански съд оправда Шакира по обвининие в плагиатство