Начало България Летният сезон стартира на 1 май. Какви ще са изискванията към туристите?

Летният сезон стартира на 1 май. Какви ще са изискванията към туристите?

859

Летният туристически сезон ще стартира на 1 май. Това обяви във „Фейсбук“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

За чуждестранните туристи ще бъдат въведени т.нар „зелени коридори“, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Те ще важат и за пристигащите от трети страни, извън Европейския съюз.

Чуждите туристи ще влизат у нас срещу отрицателен PCR, ваксинация или документ за изградени антитела.

Летният сезон ще стартира по-рано, за да може да обхване и почивните дни около Великден или майските празници. Утре министър Николова ще издаде заповед, с която ще бъдат утвърдени всички мерки при местата за настаняване и хранене в курортите.

Почивките ще се извършват при строги правила, които ще бъдат изработени заедно с туристическия бранш.

Прогнозите за входящия туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по нисък от сезон 2019. Очаква се вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г.

Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм. Като основни проблеми пред лято 2021 се очаква да бъдат късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

Преди дни стана ясно, че Гърция рестартира сезона си от средата на май. Условията за влизане в съседката ни съвпадат с тези, които ще бъдат въведени и за чуждите туристи в България.

предишна статияПисането на ръка е по-полезно за мозъка
следваща статия108 години от триумфа на българската армия при Одрин