испанското лекарство covid-19

Испанските регулатори дадоха зелена светлина на PharmaMar за започване на фаза 3 на обещаващо лекарство за лечение на COVID-19, съобщи компанията в четвъртък.

В лабораторни тестове международна група изследователи установи, че лекарството, плитидепсин, е 27,5 пъти по-ефективно от добре познатия ремдесивир за ограничаване на репликацията на вируса в човешките клетки.

Това изследване е публикувано в рецензираното научно списание Science.

Друга от потенциалните му силни страни е, че вместо да атакува самия вирус, плитидепсинът блокира белтъка гостоприемник, който позволява на вируса да се разпространи в тялото.

„Ако плитидепсинът е успешно лекарство при лечението на COVID-19, вирусът SARS-CoV-2 няма да може да получи резистентност срещу него чрез мутация, което е основна грижа“,

каза Крис Уайт от Mt. Медицинско училище в Синай и първи автор на научния документ, в съобщение за пресата.

Испанската фармацевтична компания Pharmamar заяви, че лекарството е демонстрирало 99% намаляване на вирусното натоварване в белите дробове на третирани с плитидепсин животни.

Pharmamar също завърши успешно проучване Фаза 1-2 за безопасност и ефикасност, което им позволи да се разширят до по-голямо клинично изпитване.

Компанията очаква да запише повече от 600 пациенти по целия свят, след като получи всички необходими регулаторни разрешения.

Основната цел на новото проучване е да се сравни плитидепсин със стандартните лечения на дексаметазон. Както и дексаметазон, комбинирани с ремдесивир при хоспитализирани пациенти с умерен COVID-19.

Може да прочетете и как лекарството за артрит тоцилизумаб е показало обещаващи резултати 

Успехът му ще се оценява по броя на пациентите, които напълно се възстановят до осмия ден и които не са приети отново в болницата през следващия месец.

Оригиналното съединение на лекарството е открито за първи път при редки морски създания, наречени морски спринцовки, живеещи във водите на Ибиса. Понастоящем е одобрен в Австралия под името Aplidina за лечение на рак на кръвта.

Източник: AA

предишна статияМакрон каза кога Франция отваря тераси на кафенета и ресторанти
следваща статияВ очакване на Благодатният огън