Роджър Уотърс
На снимката: Роджър Уотърс

Легендата на „Пинк Флойд“, Роджър Уотърс, изпрати отворено писмо до младия португалски певец Конан Озирис и останалите 41 финалисти от песенния конкурс „Евровизия“.

Писмото е написано точно след като певецът получи правото да представлява Португалия на финала на конкурса и беше оповестено, че е разтърсен от съмнения дали да пее в Тел Авив или не. След като получава превод на текста на песента, Уотър е впечатлен от дълбочината на разгърнатите теми за живота, смъртта и любовта в нея.

Именно по повод колебанията на Озирис дали да се присъедини към широката мрежа от артисти, последвали палестинския призив за бойкотиране на „Евровизия“ в апартейда Тел Авив е и писмото на вокалиста на „Пинк Флойд“. Той засяга теми като живота – по-важен от смъртта и човешките права над човешките грешки. Уотърс открито предлага на младия португалски певец да застане рамо до рамо с неговите потиснати братя и сестри в Палестина, да покаже солидарност с 189-те невъоръжени протестиращи, убити от израелските снайперисти в Газа само за миналата година, сред които има най-малко 35 деца.

Според Уотърс най-удачното действие в случая е отказа за присъединяване към „културното замаскиране“ на това, което доклад на ООН нарича „военно престъпление“ на Израел и „евентуални престъпления срещу човечеството“, както и отказ от използване на изкуството за „отмиване“ на систематичното етническо прочистване на местните палестински общности от Израел за разширяване и запазване на апартейда.

В писмото си Роджър Уотърс разяснява, че според него „Евровизия“ може да бъде повратна точка.

Певецът ветеран изразява съжаление, че до този момент няма отговор от Конан Озирис, но във връзка с това споделя получена от сигурни източници информация, че Конан е бил посетен лично и убеждаван да участва на финалите от организация, наречена „Творческа общност за мир“ (CCfP).

„За всеки, който не знае, CCfP беше разкрита като издънка на крайнодясното израелско правителство, подкрепяна от пропагандни организации. Тя няма нищо общо с творчеството, общността или мира. Това е фронт за израелския апартейд и военна окупация‘, пише Уотърс.

„Финалът на „Евровизия“ е след два месеца“, продължава изтъкнатият музикант. „Конан, знам колко „убедителни“ могат да бъдат CCfP и останалата част от израелската лоби машина. Те знаят точно как да вкарат в действие смесицата от тормоз, заплахи и обещания за постигане на целите си. Късмет, братко, не си сам! Има 42 финалисти, сред които ще намерим точния. Този, който има достатъчно любов в сърцето си, за да се изправи и да се пребори. Да заяви: „Вярвам в универсалните човешки и граждански права и законова защита за всичките ми братя и сестри по целия свят, независимо от етническата им принадлежност, националност или религия. Няма да прекося палестинската фронтова линия, за да се представям в апартейда Тел Авив, докато всичките ми братя и сестри от река Йордан до Средиземно море нямат равни права по закон.”

Накрая Роджър Уотърс завършва с лично признание: „Когато бях млад, майка ми винаги ми казваше: „Винаги има правилен начин да направиш нещо, просто го направи!“

След което той се обръща с финален призив към Конан Озирис в духа на това признание: „Бъди точно този, Конан. Просто го направи!“

предишна статияПариж вече е най-скъпият град в света
следваща статияСгъстяване на облачността, превалявания на югоизток, запазване на температурите