Начало Здраве К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат

К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат

1223

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, САЩ, Канада и други страни, чието население приема много калций чрез храната или под формата на хранителни добавки, остеопорозата е широко разпространена?

Истината е, че сам по себе си, калцият не предоставя особени ползи за костите и зъбите, а при предозиране, може да бъде опасен за здравето.

Костите не са изградени само от калций! Да, в тях има още дузина минерали и други важни компоненти, пише Bodytime.bg. Приемът на високи количества калций в отсъствието на определени вещества не само не помага на костите, но и поставя здравето в сериозен риск. Обяснението е просто. След като попадне в тялото, калцият се нуждае от „гид”, който да го насочи към костите и зъбите. Ако по една или друга причина гидът го няма, калцият се насочва към меките тъкани, основно – кръвоносните съдове, натрупва се и намалява еластичността им, при което се увеличава рискът от атеросклероза.
Кой е водачът, от когото калцият се нуждае, за да влезе в ролята си? Това е витамин К, който има ключови ефекти по отношение на кръвосъсирването, но ползите му съвсем не се изчерпват с това. Витамин К представлява група от витамини със сходна структура, основните от които са К1 и К2.

К1. Съдържа се в зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи, брюкселско зеле и др. След прием, преминава директно в черния дроб, съдействайки за синтеза на 4 от тринадесетте протеини, отговорни за правилното съсирване на кръвта. В организма би могъл да се конвертира в К2, но този процес често е неефективен.
К2. Произвежда се от „добрите” бактерии в дебелото черво. Съдържа се в някои ферментирали храни – сирена и особено – в традиционната японска храна натто (ферментирали соеви зърна). След прием, К2 се насочва към кръвоносните съдове, костите и тъканите. К2 има няколко форми, но онази, която се усвоява най-добре от тялото и предоставя най-съществени ползи за костите и сърдечно-съдовото здраве, е менаквинон-7 (МК-7).
Витамин К2 и костите. К2 регулира функциите на трите протеина, отговорни за костната минерализация, сред които е и остеокалцинът. Витамин К-зависимите протеини се намират в костите и хрущялите, и имат ключово значение за нормалния растеж и развитие на костите. Той е основното хранително вещество, от което зависи дали калцият ще се натрупва там, където му е мястото или в артериите, предизвиквайки калцификация. Предоставя ползи и за зъбите – заздравява ги и намалява риска от образуване на кариес.

Витамин D3 също е част от играта! Изследванията показват, че за да се запазят костите плътни и здрави, и за да се сведе до минимум рискът от атеросклероза, тялото трябва да разполага с витамините К2 и D3 (холекалциферол). Витамин D спомага за оптималната абсорбция на калция от диетата, докато К2 активира правилната функция на остеокалцина, който свързва калция с матрицата на костта. С други думи, благодарение на витамин D3, тялото разполага с оптимални количества калций, а благодарение на К2 – калцият ще се насочи към скелета, вместо към нежелани меките тъкани (артерии, бъбреци и др.).

Ето защо най-ефективният начин да се поддържат костите максимално яки и здрави, е диета, богата на калций, плюс комбиниран прием на витамини К2 и D3 под формата на добавка.

Поддържайте костите и зъбите си в перфектна форма с помощта на продукта Витамин К2 (МК-7) 120 mcg и D3 1000 IU!
Витамин К2 (МК-7) и D3 съдържа бионаличните форми на витамини К и D – МК-7 (менаквинон-7), извлечен от ферментирали соеви зърна (натто) и холекациферол (D3), иззет от ланолин.
Витамин К2 (МК-7) 120 mcg и D3 1000 IU стимулира растежа на костите и костната минерализация, укрепва тялото, облекчава състоянието след наранявания и претоварване, и ускорява възстановяването. Намалява риска от увреждане на артериите и може да има особени ползи при прием на анаболни стероиди, които натоварват сърдечно-съдовата система.

предишна статияНова хипотеза за произхода на Луната
следваща статияЕкзекуторът на Гришо стигна полуфинал в Дубай